Niemand houdt van verliezen

24/05/2022 | Beleggen

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

In principe zullen we bijna alles doen om het te voorkomen.

Wetenschappers hebben daar zelfs een naam voor: verliesaversie. De reden dat we zo wars zijn van verliezen is dat we de pijn van verlies acuter voelen dan het plezier van winst.

Met andere woorden, we willen misschien graag winnen, maar we hebben zeker geen zin om te verliezen. 

Een moment waar dit duidelijk naar voren komt, is in het proces van het bouwen van een financieel plan op basis van jouw doelen en waarden. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een paar jaar geleden een adviseur hebt ingehuurd en een financieel plan hebt opgesteld op basis van je waarden en doelen. Nu heb je een portefeuille van goedkope, goed gespreide beleggingen. 

Maar je hebt nog steeds een klein geheimpje: het aandeel dat je zwager jaren daarvoor aanbeval, ging vlak nadat je hem had gekocht omlaag.

Het past duidelijk niet in je plan. 

Elke rationele gedachte, elke spreadsheet en elke rekenmachine vertelt je dat het de hoogste tijd is om er afscheid van te nemen. 

Maar dat doe je niet.

Waarom?

Omdat de keuze maken om te verkopen niet alleen zou betekenen dat we toegeven dat we een fout hebben gemaakt, het zou ook betekenen dat we een verlies realiseren (en dan heb ik het niet alleen vanuit financieel perspectief). En zoals we hebben besproken, zijn we ‘geprogrammeerd’ om tot het uiterste te gaan om dat te voorkomen. 

Een truc die mij erg heeft geholpen, heet ‘The Overnight Test’. Zo werkt het.

Stel je voor dat je naar bed gaat en, ’s nachts als je slaapt, iemand het aandeel verkoopt. De volgende ochtend heb je een keuze: je kunt het terugkopen voor dezelfde prijs, of je kunt het geld houden en toevoegen aan de portefeuille die is ontworpen om jouw doelen en waarden te bereiken. Wat zou jij doen?

Ik zal je een hint geven: tot op heden heeft niemand me ooit verteld dat ze de aandelen zouden terugkopen. 

‘The Overnight Test’ is zo goed omdat het je perspectief verandert van het realiseren van een verlies naar het (intelligent) investeren van je geld. 

Het geeft je de emotionele afstand en duidelijkheid die nodig is om de juiste beslissing te nemen. En soms is dat alles wat nodig is. 

Waarom jij een levenstestament zou moeten overwegen

Waarom jij een levenstestament zou moeten overwegen

Het leven zit vol onverwachte wendingen. Je denkt misschien niet dagelijks na over situaties waarin je zelf niet meer in staat bent om je eigen beslissingen te nemen, maar het is een realiteit die ons allemaal kan treffen. Hier komt het levenstestament om de hoek...

De magie van samengestelde groei: in geld en gezondheid

De magie van samengestelde groei: in geld en gezondheid

Samengestelde groei is een van de krachtigste principes ter wereld. Vraag maar aan Albert Einstein, naar verluidt noemde hij dit het "achtste wereldwonder". De kleine beslissingen die we elke dag nemen, winnen na verloop van tijd aan kracht. Daarom is het belangrijk...

Tips voor een actief, gezond en financieel veilig gezinsleven

Tips voor een actief, gezond en financieel veilig gezinsleven

De meest effectieve gewoonten zijn vaak degene waar we op jonge leeftijd mee beginnen en waar enige verantwoordelijkheid bij komt kijken. Gezonde gewoonten inbouwen in je gezinsleven voldoet aan beide criteria. Als ouder kun je jouw eigen gezondheid verbeteren en...

Pin It on Pinterest

Share This