Beleggende huishoudens schieten uit de startblokken

30/05/2024 | Beleggen

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

Uit een artikel van De Nederlandsche Bank met de titel Beleggende huishoudens schieten uit de startblokken in 2024 blijkt dat beleggende huishoudens een flinke toename van hun belegde vermogens hebben gezien in het eerste kwartaal. Dit komt enerzijds door nieuwe aankopen, maar ook door het behaalde rendement. En dit is waar het interessant wordt.

Rendement van beleggende huishoudens blijft achter bij de markt

Uit het artikel blijkt dat het rendement in het eerste kwartaal (flink) achterblijft bij het rendement van ‘de markt’. Huishoudens die rechtstreeks in beursgenoteerde aandelen beleggen haalden een gemiddeld rendement van 7,65%. Dit terwijl de Nederlandse AEX (25 Nederlandse bedrijven) in het eerste kwartaal steeg met maar liefst 12% en de wereldwijde MSCI (1.465 bedrijven) omgerekend naar euro 11%.

Slechte spreiding in beleggingen Nederlandse huishoudens

De rechtstreekse beleggingen bestaan voornamelijk uit Nederlandse en Amerikaanse aandelen. Hieronder de top 10 van bedrijven in bezit van Nederlandse huishoudens.

BedrijfSector
Shell Energie
RabobankFinanciële dienstverlening
ASMLTech
ING Financiële dienstverlening
UnileverConsumptiegoederen
AMS InternationalTech
MicrosoftTech
NVIDIATech
Koninklijke Ahold DelhaizeConsumptiegoederen
BE Semiconductor IndustriesTech
Top 10 aandelen NL huishoudens maart 2024

Het valt op dat er sprake is van een (zeer) slechte spreiding. Niet alleen over het aantal landen waarin wordt belegd (Nederland & Amerika), maar ook over het aantal sectoren. Er wordt namelijk slechts in 4 sectoren belegd met een zware overweging in tech aandelen.

Ter illustratie een afbeelding die laat zien dat de Nederlandse aandelenmarkt slechts 1% van de wereldwijde aandelenmarkt is.

Door beter te spreiden was het rendement in het afgelopen kwartaal niet alleen een stuk hoger geweest, maar wat nog veel belangrijker is. Het risico was ook aanzienlijk lager geweest. Door je geld te investeren in een handvol bedrijven of sectoren maak je uiteraard kans op een mooi rendement. Tegelijkertijd wordt je ook onevenredig hard geraakt als het met één van die bedrijven of sectoren slecht gaat.

Dit is overigens niet uniek voor Nederlandse huishoudens. Ook Amerikaanse huishoudens beleggen overwegend in Amerikaanse bedrijven. Voordeel voor de Amerikanen is wel dat hun thuismarkt een stuk groter is waardoor er al meer spreiding is.

Dit fenomeen waarbij beleggers graag in binnenlandse aandelen of bekende bedrijven beleggen wordt ook wel home en familiarity bias genoemd. Binnenlandse aandelen en bekende bedrijven geven de belegger een veilig gevoel waardoor minder spreiding wordt toegepast.

Naast de home en familiarity bias zijn er nog meer verschillende biases die van toepassing zijn op beleggen. Op pagina 3 van dit artikel worden de verschillende biases kort toegelicht.

Overweging

Als je kijkt naar de verschillende biases rijst de vraag in hoeverre het verstandig is zelf je eigen aandelen te kiezen. Behalve dat dit tijdrovend kan zijn leidt het ook niet per definitie tot een beter rendement. Daarom geef ik je, als het niet je hobby is, in overweging te kiezen voor een goed gespreide wereldwijde belegging. Tegenwoordig is dit eenvoudig te realiseren. Door bij je bank of online broker één goed gespreide indextracker te kopen verzeker jij jezelf van het rendement van ‘de markt’ tegen een lager risico.

Bijkomend voordeel is dat je tijd over hebt voor leuke dingen 😉!

Twijfel je over welke belegging het beste past bij jouw persoonlijke situatie neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Proactieve planning voor veranderingen

Proactieve planning voor veranderingen

Voorbereid zijn op de toekomst Als jonge ondernemer en ouder sta je voor constante veranderingen die zowel je persoonlijke als zakelijke leven beïnvloeden. Proactieve planning voor veranderingen is cruciaal om deze uitdagingen het hoofd te bieden zonder je financiële...

Het belang van financiële educatie

Het belang van financiële educatie

Kennis is macht in financiële planning Als jonge ondernemer is het van cruciaal belang om goed geïnformeerd te zijn over financiële zaken. Educatie speelt een sleutelrol in het effectief beheren van je persoonlijke en zakelijke financiën. Door een dieper begrip van...

Het belang van regelmatige financiële gezondheidsupdates

Het belang van regelmatige financiële gezondheidsupdates

Blijf op de hoogte van je financiële situatie Voor jonge ondernemers die continu groeien en hun bedrijf uitbreiden, is het essentieel om regelmatig de financiële gezondheid te evalueren. Regelmatige updates zorgen ervoor dat je financiële strategieën effectief blijven...

Pin It on Pinterest

Share This