Beleggen tegen de inflatie

24/02/2022 | Beleggen

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

Hoe kan ik m’n geld beschermen tegen inflatie?

Het zal je niet ontgaan zijn: de laatste maanden is de inflatie in Nederland hard opgelopen. Zo was de inflatie in januari 2021 nog 1,6%, maar aan het eind van dat jaar was deze opgelopen tot wel 5,7%. Inflatie meet de algemene toename van de prijs van goederen en diensten. Simpel gezegd betekent dat: hoeveel duurder is je kopje koffie, spijkerbroek of tankbeurt ten opzichte van een jaar geleden? Hoe sterker de prijsstijging, hoe hoger de inflatie. 

We noemen dit ook geldontwaarding, omdat je met je geld minder kunt kopen. Je geld wordt dus minder waard. Het doel van de Europese Centrale Bank (ECB) is om de inflatie op 2% te houden. Dit betekent dat elk jaar alles een beetje duurder wordt. Voor de meeste mensen is een prijstoename van 5 cent op een kopje koffie niet zo erg. Het wordt pas vervelend als je dit kopje koffie over 10, 20 of 30 jaar wilt kopen. Dan betekent een inflatie van 2% wel degelijk een forse afname van je koopkracht. Je koopt aanmerkelijk minder met hetzelfde geld.

Inflatie 2% Over 10 jaar Over 20 jaar Over 30 jaar
Waarde van 100,- 81,71 66,76 54,55

 Inflatie wordt daarom ook wel de sluipmoordenaar van je geld genoemd. Je hebt nauwelijks door dat het minder wordt. Dit komt door twee dingen:

  1. Allereerst omdat je geld zichtbaar hetzelfde blijft. Je hoeft de inflatie tenslotte niet te betalen of af te dragen.
  2. Ten tweede merk je het niet snel in je uitgaven. Elk jaar een klein beetje valt niet op. Maar na 30 jaar tijd is je vermogen wel bijna gehalveerd.

In december 2021 was de inflatie dus 5,7%. Dit is voor een groot deel toe te schrijven aan de hogere energiekosten. Deze stegen met wel 27%, maar onze voeding werd met 4,6% ook fors duurder. De inflatie is niet voor iedereen hetzelfde. Iemand in een huis met aardwarmte en zonnepanelen heeft minder last van stijgende energiekosten, dan iemand in een oud huis met gaskachels en een gasfornuis. Sommige mensen werken veel vanuit huis en betalen dus nauwelijks vervoerskosten, terwijl iemand die elke dag in de auto stapt de prijsstijgingen wel aan de pomp voelt.

Is inflatie erg?

Centrale banken vinden van niet. Dit komt omdat het tegenovergestelde een stuk vervelender is. Dat is deflatie. Dit houdt in dat je kopje koffie elk jaar goedkoper wordt. Goed nieuws toch? Niet helemaal, het betekent namelijk dat je uitgaven gaat uitstellen. Want als je nog even wacht is je nieuwe auto namelijk weer een stuk goedkoper. Omdat producenten toch willen verkopen, maken ze de prijzen nóg lager en zo ontstaat een spiraal die lastig te stoppen is. Daarnaast is het voor de economie desastreus. Inflatie van zo’n 2% wordt dus als gezond gezien voor de economie. Maar als de inflatie een stuk hoger ligt, dan zorgt dat weer voor een andere spiraal: de loonprijsspiraal. Door de oplopende prijzen verwacht je een compensatie van je salaris en de hoge salarissen zorgen voor hogere prijzen.

Wat doe je zelf met inflatie?

Het belangrijkste is: je realiseren dat je geld elk jaar een beetje bederft. Een stukje van je geld dat je nu hebt kun je over een jaar niet meer gebruiken. Als je het geld in de toekomst nodig hebt, moet je dus zorgen dat het in stand blijft of misschien zelfs groeit. Vaak is sparen dan niet voldoende en is meer rendement nodig. Beleggen is vaak een belangrijke oplossing voor de meeste mensen om hun vermogen niet te veel te laten krimpen. Mijn rol als adviseur is om jou te helpen bij de juiste keuzes. Want iedereen heeft een eigen persoonlijke financiële situatie en daar hoort advies op maat bij. 

Wil je weten wat inflatie voor jou betekent?

Maak gerust een afspraak via tom@holofin.nl of www.holofin.nl.

Proactieve planning voor veranderingen

Proactieve planning voor veranderingen

Voorbereid zijn op de toekomst Als jonge ondernemer en ouder sta je voor constante veranderingen die zowel je persoonlijke als zakelijke leven beïnvloeden. Proactieve planning voor veranderingen is cruciaal om deze uitdagingen het hoofd te bieden zonder je financiële...

Het belang van financiële educatie

Het belang van financiële educatie

Kennis is macht in financiële planning Als jonge ondernemer is het van cruciaal belang om goed geïnformeerd te zijn over financiële zaken. Educatie speelt een sleutelrol in het effectief beheren van je persoonlijke en zakelijke financiën. Door een dieper begrip van...

Het belang van regelmatige financiële gezondheidsupdates

Het belang van regelmatige financiële gezondheidsupdates

Blijf op de hoogte van je financiële situatie Voor jonge ondernemers die continu groeien en hun bedrijf uitbreiden, is het essentieel om regelmatig de financiële gezondheid te evalueren. Regelmatige updates zorgen ervoor dat je financiële strategieën effectief blijven...

Pin It on Pinterest

Share This