De willekeur van wereldwijde aandelenrendementen

11/03/2022 | Beleggen

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

Je hebt ze vast weleens voorbij zien komen, die beleggingsgoeroes die exact weten waar jij volgend jaar in moet beleggen voor het beste rendement. Grote kans dat achteraf blijkt dat ze het niet bij het juiste eind hadden. 

Het is moeilijk om toekomstige rendementen te voorspellen door naar het verleden te kijken, zoals blijkt uit de prestaties van de wereldwijde markten sinds 2001 (zie onderstaande afbeelding).

Rendementen uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst

  • Deze tabel laat op krachtige wijze de willekeur van wereldwijde aandelenrendementen zien. Het illustreert 20 jaar jaarlijkse rendementen in 22 ontwikkelde markten. Elke kleur staat voor een ander land. Elke kolom is van boven naar beneden gesorteerd, van het best presterende land tot het slechtst presterende.
  • De verspreide kleuren suggereren dat het moeilijk te voorspellen is welk land van jaar tot jaar beter zal presteren. Oostenrijk boekte bijvoorbeeld het hoogste rendement op de ontwikkelde markten in 2017, maar het laagste in 2018.
  • Beleggers die aandelen van markten over de hele wereld houden, kunnen een consistentere beleggingservaring hebben, waarbij hogere rendementen in de ene markt de lagere rendementen elders compenseren.

Over de hele wereld zijn er investeringsmogelijkheden en het is moeilijk te voorspellen waar het beste rendement van volgend jaar zal verschijnen. Een wereldwijd gediversifieerde portefeuille kan helpen om een breed scala aan rendementen te behalen en meer betrouwbare resultaten te leveren over een langere tijd.

Je ziet dat de uitspraak “In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst” ook hier weer wordt bewaarheid. 

Wil je weten of jouw portefeuille voldoende gespreid is over de verschillende landen?

Maak gerust een afspraak via tom@holofin.nl of www.holofin.nl voor een check van je portefeuille.

Proactieve planning voor veranderingen

Proactieve planning voor veranderingen

Voorbereid zijn op de toekomst Als jonge ondernemer en ouder sta je voor constante veranderingen die zowel je persoonlijke als zakelijke leven beïnvloeden. Proactieve planning voor veranderingen is cruciaal om deze uitdagingen het hoofd te bieden zonder je financiële...

Het belang van financiële educatie

Het belang van financiële educatie

Kennis is macht in financiële planning Als jonge ondernemer is het van cruciaal belang om goed geïnformeerd te zijn over financiële zaken. Educatie speelt een sleutelrol in het effectief beheren van je persoonlijke en zakelijke financiën. Door een dieper begrip van...

Het belang van regelmatige financiële gezondheidsupdates

Het belang van regelmatige financiële gezondheidsupdates

Blijf op de hoogte van je financiële situatie Voor jonge ondernemers die continu groeien en hun bedrijf uitbreiden, is het essentieel om regelmatig de financiële gezondheid te evalueren. Regelmatige updates zorgen ervoor dat je financiële strategieën effectief blijven...

Pin It on Pinterest

Share This