Hoe om te gaan met blinde vlekken bij beleggen

24/05/2022 | Beleggen

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

Psst. Neem me niet kwalijk. Ik heb een geheim.

Ik heb het gevoel dat ik nu heel rustig zou moeten praten, maar eerst moet ik je waarschuwen. Dit geheim zal ongelooflijk voor de hand liggend lijken. Je vraagt je misschien zelfs af waarom ik je er überhaupt over ga vertellen.

Het geheim bestaat uit twee delen:

  1. We hebben allemaal blinde vlekken
  2. Per definitie kunnen we ze niet zien

Dat is het… dat is het geheim.

Zie je wat ik bedoel dat het voor de hand liggend is? 

Ze worden niet voor niets blinde vlekken genoemd… het is omdat je ze niet kunt zien . Maar hier is de echte tragedie: we zijn vaak totaal oncoachbaar als het gaat om het omgaan met blinde vlekken. Niet alleen kunnen we ze niet zien, maar wanneer iemand ze aanwijst, geloven we niet dat ze bestaan!

Ik weet dat dit waar is omdat ik het zelf heb ervaren. Maandenlang probeerde mijn trainer me te helpen een maagprobleem op te lossen. Hij stelde voor dat ik een voedingsdagboek bijhield om te zien of mijn symptomen wezen op een allergie. Maandenlang weigerde ik. 

“Ik weet al wat ik eet,” zei ik, “ik hoef het niet op te schrijven in een dagboek!” 

Klinkt bekend?

Vertrouw me nou maar… Je hebt blinde vlekken. Maar er is hoop. Er is een oplossing.

De oplossing is om coachbaar te zijn. We moeten andere mensen vinden en vervolgens naar hen luisteren die onze blinde vlekken kunnen zien.

Een vriend van mij, een gepensioneerde zakenbankier, deed dat zelf. Deze man kende zijn weg in geld en wist hoe hij moest investeren. Maar hij zocht hulp met zijn geld. Ik vroeg hem: “Van alle mensen die ik ken, ben je in de beste positie om met je eigen geld om te gaan. Waarom heb je hulp nodig?”

“Tom,” antwoordde hij, “ik kon mijn eigen geld beheren, behalve het ‘ik’-gedeelte.”

Hij begreep dat als het om zijn eigen geld ging, hij een blinde vlek had. En hij erkende de waarde van het feit dat iemand anders hem helpt de fouten te zien die hij zou kunnen maken. 

Dit is een van die gevallen waarin de oplossing simpel is, maar niet eenvoudig. 

Je huurt geen coach in – of het nu is om je te helpen met geld, zaken, creativiteit of sport – omdat je dom bent. 

Je huurt een coach in omdat jij het niet bent

Andere mensen kunnen dingen zien die jij duidelijk niet kunt zien. 

Jouw rol is tweeledig:

  1. Loop niet weg voor de feedback van mensen die je blinde vlekken kunnen zien
  2. Luister naar feedback wanneer je die krijgt. Behandel het als goud wanneer het verschijnt, wees niet defensief

Als je dat kunt doen, kun je leren zien waar je voorheen blind voor was. En dat kan ongelooflijk nuttig zijn bij beleggen, relaties of het leven in het algemeen.

 

Proactieve planning voor veranderingen

Proactieve planning voor veranderingen

Voorbereid zijn op de toekomst Als jonge ondernemer en ouder sta je voor constante veranderingen die zowel je persoonlijke als zakelijke leven beïnvloeden. Proactieve planning voor veranderingen is cruciaal om deze uitdagingen het hoofd te bieden zonder je financiële...

Het belang van financiële educatie

Het belang van financiële educatie

Kennis is macht in financiële planning Als jonge ondernemer is het van cruciaal belang om goed geïnformeerd te zijn over financiële zaken. Educatie speelt een sleutelrol in het effectief beheren van je persoonlijke en zakelijke financiën. Door een dieper begrip van...

Het belang van regelmatige financiële gezondheidsupdates

Het belang van regelmatige financiële gezondheidsupdates

Blijf op de hoogte van je financiële situatie Voor jonge ondernemers die continu groeien en hun bedrijf uitbreiden, is het essentieel om regelmatig de financiële gezondheid te evalueren. Regelmatige updates zorgen ervoor dat je financiële strategieën effectief blijven...

Pin It on Pinterest

Share This