In de praktijk merk ik dat er veel misverstanden bestaan over beleggen, hoe aandelenrendementen tot stand komen en hoe je hier als (particuliere) belegger van kunt profiteren. Daarom deel ik 10 inzichten om jou te helpen betere financiële keuzes te maken.
1. Het willekeurige pad naar gemiddelde rendementen
In de wereld van beleggen is het essentieel om realistische verwachtingen te hebben. Hoewel in financiële plannen vaak wordt gewerkt met een gemiddeld rendement, is bijna geen enkel jaar gemiddeld.
Daarom hierbij enkele handvatten om je te helpen te navigeren door de onvoorspelbaarheid van financiële markten:
- Begrijp dat rendementen jaarlijks aanzienlijk kunnen variëren;
- Focus op lange-termijngroei, ongeacht korte-termijn fluctuaties;
De afbeelding toont de rendementsspreiding over verschillende decennia. Het benadrukt hoe belangrijk het is om te weten dat je te maken krijgt met ups en downs van de markt en om een goed doordacht beleggingsplan te hebben. Opvallend detail is dat ‘slechts’ 6 jaren een rendement hebben opgeleverd dat rond het gemiddelde ligt.
2. Jaarlijkse (tussentijdse) dalingen
De eerste afbeelding laat zien dat het pad dat leidt tot de gemiddelde lange-termijn rendementen onvoorspelbaar is. In de tweede afbeelding richten we ons op het feit dat hoewel ongeveer drie van de vier jaar positieve rendementen opleveren, elk jaar ook een periode van daling kent die jouw plannen flink kan verstoren.
De afbeelding toont het jaarrendement (zwarte lijn) en de maximale intra-jaar daling (rode balk) voor elk jaar van 1999 tot 2023. De rode balken symboliseren de ‘prijs’ voor toegang tot goede rendementen.
Zoals Nick Murray (gerespecteerd schrijver en spreker uit Engeland) ooit zei: ‘Surprise is the mother of all panic.” Daarom is het essentieel om voorbereid te zijn op marktschommelingen en deze realiteit te integreren in je beleggingsplan.
Beleggen vereist het vermogen om twee gedachten tegelijk te omarmen: de verwachting dat ‘de meeste jaren goed zullen zijn’ en het besef dat ‘bijna elk jaar op een bepaald moment slecht zal zijn’. Dit inzicht is de sleutel tot succes op de lange termijn.
3. De drijvende kracht achter aandelenrendementen
De eerste twee inzichten herinneren ons eraan dat aandelenmarkten prachtige rendementen bieden aan geduldige en gedisciplineerde lange-termijnbeleggers.
Twee belangrijke lessen zijn echter dat deze rendementen vrij willekeurig aankomen, en zelfs in jaren waarin de rendementen hoog zijn, moeten we vaak (korte) perioden van daling doorstaan.
Dit roept de vraag op wat dan de drijvende kracht is achter deze rendementen?
Hoewel menselijke emotie hierbij een rol speelt, zijn de echte drijfveren achter de rendementen van de ‘grote bedrijven van de wereld’ hun vermogen om hun winsten en dividenden in de loop van de tijd te laten groeien.
De markt reageert niet altijd onmiddellijk, maar op de lange termijn is de relatie tussen winst en dividend en aandelenkoersen onmiskenbaar.
De afbeelding toont de jaarlijkse winsten (rood) en dividenden (blauw) van de bedrijven die de S&P 500-index vormen. Over deze periode van 25 jaar zijn beide cijfers meer dan verviervoudigd, terwijl het consumentenprijsniveau ongeveer is verdubbeld.
4. De muur van zorgen
Financiële nieuwswebsites staan vol met koppen over actuele gebeurtenissen die de markt op korte termijn bezighouden. Maar let op! De zoektocht naar meer clicks van deze sites moet niet jouw beleggingsstrategie beïnvloeden.
In de wereld zijn er altijd problemen, maar lange termijn financiële beslissingen nemen op basis van het huidige nieuws is geen succesformule.
Informatie is waardevol, maar het is belangrijk om niet verstrikt te raken in een cyclus van negativiteit. Ga maar eens na: wat waren je zorgen twee jaar geleden? Vaak zijn deze vergeten en hebben ze plaats gemaakt voor nieuwe zorgen.
De markt heeft een vergelijkbaar patroon en klimt voortdurend over een ‘muur van zorgen’. Door terug te kijken naar crises die we hebben overwonnen, kunnen we moed verzamelen om toekomstige uitdagingen gedisciplineerd tegemoet te treden. Hierbij horen we natuurlijk vaak dat het nu echt anders is, maar concludeer vooral zelf of dit klopt op basis van de kennis die we hebben.
De afbeelding toont de veerkracht van de markt door de jaren heen en helpt ons herinneren dat discipline en langetermijnvisie de sleutels zijn tot succes.
5. De aandelenmarkt is overal
Als we het hebben over ‘de aandelenmarkt’, kan het voelen als een abstract concept. Ik gebruik liever de term ‘de grote bedrijven van de wereld’ om het meer tastbaar te maken.
Deze bedrijven zijn de kern van de aandelenmarkt: ze worden gerund door mensen en verkopen producten en diensten aan echte consumenten zoals jij en ik. Als je belegt in de aandelenmarkt investeer je niet alleen in ‘een markt’, maar in de werkelijke waarde die deze bedrijven vertegenwoordigen.
Waarschijnlijk heb je vast weleens iets gekocht van Apple, getankt bij Shell of gebruik gemaakt van diensten van Google. Als belegger zijn dat de bedrijven die je bezit en die bedrijven zijn overal. Bijgaande afbeelding laat een voorbeeld zien van beursgenoteerde bedrijven die gevestigd zijn in Oxford Street in London.
Als je door deze bril naar ‘de aandelenmarkt’ kijkt zul je overal bedrijven ontdekken waar je als belegger mede-eigenaar van bent. Je belegt dus in de echte economie.
6. We worden ouder dan we denken
Vandaag niet één, maar zelfs twee afbeeldingen om te delen. Veel beleggers kampen met misvattingen die hen belemmeren op weg naar financiële onafhankelijkheid. Twee belangrijke misvattingen zijn:
- een te grote angst voor marktvolatiliteit (zie inzicht 2) en,
- een te kleine angst voor een lang leven.
De levensverwachting is sinds 1900 bijna verdubbeld. De gepensioneerde van nu moet voorzieningen treffen voor 15 tot 20 jaar, en als je nog niet aan je pensioen toe bent is dit straks waarschijnlijk nog (veel) langer.
Voor iemand die nu met pensioen gaat is de kans 15% om 90 jaar te worden. Heb je een partner dan stijgt de kans dat tenminste één van beiden 90 wordt naar 63%.
Deze feiten zijn cruciaal in pensioen- en vermogensplanning, maar worden vaak over het hoofd gezien. Het vereist daarom een nieuwe benadering van plannen en investeren.
7. Deze keer is niet anders
Regelmatig krijg ik vragen over, meestal negatieve, nieuwsartikelen, van relaties die op zoek zijn naar bevestiging en advies. De initiële vragen verbergen vaak een diepere bezorgdheid: “Kom ik hier wel goed doorheen?”.
De media schreeuwt: “Het is deze keer anders! Wees bang! Doe iets!”. Maar als zorgzame adviseur is mijn boodschap: “Het is niet anders dan anders. Je gaat het redden. Het beste is om niets te doen.”
Deze benadering nodigt uit tot een breder gesprek over investeren, gericht op lange termijn succes en het weerstaan van de drang om te reageren op elke krantenkop.
Ik ben benieuwd hoe het jou lukt om voorbij de koppen te kijken en gefocust te blijven op jouw lange-termijndoelen?
8. Gedrag bepalend voor je succes
Uit alle voorgaande afbeeldingen blijkt dat gedrag cruciaal is voor financieel succes. De vraag is: lukt het je te kiezen voor de toekomst of laat je jouw keuzes beïnvloeden door je huidige emoties?
Marktdalingen zijn slechts één voorbeeld van de uitdagingen op de weg naar financiële vrijheid en emotionele rust. De reis is bezaaid met verleidingen die je kunnen afleiden.
Elke marktdaling of verleiding kan echter worden gezien als een stempel op je paspoort naar financiële onafhankelijkheid. Het gaat er niet om ze te ontwijken, maar om ze te omarmen en te overwinnen.
Weer een daling? Kom maar op 💪. Het is deze houding die uiteindelijk tot succes leidt.
Hoe lukt het jou om met al deze verleidingen standvastig te blijven en vol te houden op jouw weg naar financiële vrijheid?
9. Tijd is je grootste vriend
Het verschil tussen succesvolle en onsuccesvolle beleggers ligt vaak in de beleggingshorizon. Ofwel lange-termijn beleggen versus korte-termijn speculatie.
Op korte termijn is beleggen bijna als een munt opgooien. Maar strek je horizon uit naar tien jaar, en je benadert wat bijna een zekerheid kan worden genoemd.
Elk jaar dat je jouw beleggingsperiode verlengt, brengt je dichter bij het lange-termijngemiddelde rendement. Dit toont aan dat het niet alleen de investering zelf is, maar ook hoe lang je bereid bent te wachten, wat het resultaat bepaalt.
Zelfde investering. Ander resultaat. Dit benadrukt het belang van geduld en visie in beleggen.
10. De voordelen van een financieel plan
In dit artikel heb ik een aantal, hopelijk 🤞, waardevolle inzichten gedeeld die je kunnen helpen betere beleggingsresultaten te halen. De laatste afbeelding laat de waarde van onafhankelijk financieel advies zien. Ik wens iedereen dan ook een goede adviseur toe! Wil je eens vrijblijvend kennismaken plan dan hier een afspraak.
Vind je dit artikel interessant en wil je meer van dit soort content ontvangen? Meld je dan hier aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief.