Waarom jij een levenstestament zou moeten overwegen

19/11/2023 | Lifestyle Financiële Planning

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

Het leven zit vol onverwachte wendingen. Je denkt misschien niet dagelijks na over situaties waarin je zelf niet meer in staat bent om je eigen beslissingen te nemen, maar het is een realiteit die ons allemaal kan treffen. Hier komt het levenstestament om de hoek kijken, een document dat jouw wensen en belangen veiligstelt op momenten dat je dit zelf niet meer kunt.

Wat is een levenstestament?

Een levenstestament is niet te verwarren met een gewoon testament. Waar een gewoon testament pas in werking treedt na je overlijden, treedt een levenstestament in werking tijdens je leven, op momenten dat je zelf niet meer in staat bent om je zaken te regelen. Dit kan zijn door ziekte, een ongeval, of andere omstandigheden die jouw vermogen om beslissingen te nemen beïnvloeden.

Waarom is een levenstestament belangrijk?

Stel je voor: je wordt plotseling ziek of raakt betrokken bij een ongeval en kunt niet meer zelfstandig handelen. Wie neemt dan de beslissingen over jouw financiën, jouw medische behandelingen, of zelfs over jouw digitale nalatenschap? Zonder levenstestament kan dit een complex en emotioneel beladen proces worden voor jouw naasten. Met een levenstestament heb jij dit al geregeld. Je bepaalt zelf wie jouw belangen behartigt en hoe dit moet gebeuren. Dit biedt niet alleen duidelijkheid en geruststelling voor jou, maar ook voor je familie en vrienden.

Wat staat er in jouw levenstestament?

In jouw levenstestament kun je diverse zaken regelen. Je kunt iemand volmacht geven over jouw financiële zaken, zoals het beheren van je bankrekeningen of het verkopen van je woning. Ook kun je wensen vastleggen omtrent medische behandelingen of het al dan niet ondergaan van levensverlengende maatregelen. Persoonlijke wensen zoals zorg voor huisdieren of specifieke instructies voor je digitale nalatenschap (zoals social media-accounts) kunnen ook worden opgenomen. Via onderstaande knop kun je een brochure downloaden met uitgebreide informatie over het levenstestament.

Het kiezen van een gevolmachtigde

Een cruciaal aspect van het levenstestament is het kiezen van een of meerdere vertrouwde personen die als jouw gevolmachtigde(n) optreden. Dit kunnen familieleden, vrienden of zelfs een professional zijn. Het is van belang dat je volledige vertrouwen in deze personen hebt, aangezien zij beslissingen zullen nemen die een grote impact op je leven kunnen hebben.

Voorkomen van misbruik

Een levenstestament brengt ook de vraag van veiligheid en misbruikpreventie met zich mee. Het is daarom raadzaam om een toezichthouder aan te wijzen die de gevolmachtigde kan controleren. Dit zorgt voor een extra laag van bescherming en transparantie.

Tijdig actie ondernemen

Het is cruciaal om niet te wachten met het opstellen van een levenstestament tot het moment dat je het nodig hebt, want dan kan het te laat zijn. Vooral bij diagnoses zoals Alzheimer of andere vormen van dementie is het belangrijk om tijdig te handelen. Door nu actie te ondernemen, zorg je voor rust en duidelijkheid in tijden die mogelijk chaotisch en onzeker kunnen zijn.

Samengevat

Een levenstestament is meer dan alleen een document; het is een uiting van zelfbeschikking en vooruitdenken. Door nu na te denken over wat er moet gebeuren als je zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen, bescherm je niet alleen jezelf, maar bied je ook duidelijkheid en steun aan degenen die je lief zijn. Denk erover na, bespreek het met je naasten en neem de stap om jouw wensen

De magie van samengestelde groei: in geld en gezondheid

De magie van samengestelde groei: in geld en gezondheid

Samengestelde groei is een van de krachtigste principes ter wereld. Vraag maar aan Albert Einstein, naar verluidt noemde hij dit het "achtste wereldwonder". De kleine beslissingen die we elke dag nemen, winnen na verloop van tijd aan kracht. Daarom is het belangrijk...

Tips voor een actief, gezond en financieel veilig gezinsleven

Tips voor een actief, gezond en financieel veilig gezinsleven

De meest effectieve gewoonten zijn vaak degene waar we op jonge leeftijd mee beginnen en waar enige verantwoordelijkheid bij komt kijken. Gezonde gewoonten inbouwen in je gezinsleven voldoet aan beide criteria. Als ouder kun je jouw eigen gezondheid verbeteren en...

Waarom de wijsheid van de markt AI verslaat

Waarom de wijsheid van de markt AI verslaat

Dit is de Nederlandse vertaling van een artikel van de hand van David Booth (chairman van Dimensional Fund Advisors) dat onlangs verscheen in de Financial Times. Kan kunstmatige intelligentie (AI) helpen bij aandelenselectie? Meer specifiek, kunnen beleggers AI...

Pin It on Pinterest

Share This