Bugetteren is bewustzijn

24/05/2022 | Beleggen

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

Deze is voor alle yogi’s, mediteerders en boeddhisten die er zijn. Wil je verlichting bereiken? De sleutel zit niet in yoga of groene smoothies. De sleutel is budgettering.

Ik weet dat het gek klinkt. Maar neem het aan van de wijze monnik Thich Nhat Hanh: “Budgettering leidt tot verlichting.”

Ik maak een grapje, Thich Nhan Hanh heeft dat niet gezegd. Maar hij zei wel: “Bewustzijn is als de zon. Als het op dingen schijnt, worden ze getransformeerd.” 

Thich Nhat Hanh awareness

Zoals elke goede geleerde van het Boeddhisme weet, is bewustzijn de sleutel tot verlichting. Tja, wat is een betere manier om bewuster te worden dan door te budgetteren? 

Bewustzijn van onze uitgaven is een van de krachtigste hulpmiddelen die we hebben om ons bewust te worden van onszelf. En echt, dat is alles wat budgetteren is! Het is gewoon bewustzijn van onze uitgaven.

Ik kom niet veel mensen tegen die graag budgetteren. En als het gaat om budgetteren samen met je partner, is de kans groot dat tenminste één van jullie het idee zal haten.

En toch, iedereen die de tijd neemt om erover na te denken, zal het ermee eens zijn dat het uitgeven van geld op een manier die meer in overeenstemming is met onze waarden ons meer geluk zal brengen. 

Dus waarom doen we het niet?

1. Het is niet leuk. 

Waar! Maar onthoud, zoals Stephen Covey zegt: “Als de ladder niet tegen de juiste muur leunt, brengt elke stap die we zetten ons sneller naar de verkeerde plaats.” Budgettering is hoe we ervoor zorgen dat onze uitgavenladder tegen de juiste muur leunt.

2. Ik weet al waar mijn geld naartoe gaat. 

Nee, dat doe je niet. Sorry. Tenzij je jouw uitgaven bijhoudt, heb je geen idee waar je geld naartoe gaat. Iedereen die ik ooit heb gezien die 30 dagen lang door het proces van het bijhouden van uitgaven gaat, eindigt meestal met een versie van: “Ik had geen idee dat ik zoveel aan X uitgaf.”

3. Ik weet niet zeker of ik het wil weten. 

Ik denk dat dit de grootste mentale hindernis is. De realiteit is dat als we ons bewust worden van wat en hoe we uitgeven, we een aantal dingen zullen vinden die ons verrassen en storen. Dan moeten we beslissen: Willen we veranderen?

Het antwoord op die laatste vraag is… Ja! Natuurlijk wil je veranderen! 

Waarom zou je anders je lichaam in rare vormen verdraaien in een verwarmde kamer om samen met andere mensen “Om” te roepen? Toch? Het hele punt is om bewuster te worden.

Geef het gewoon een kans. 

  1.  Probeer je uitgaven gedurende 30 dagen bij te houden. 
  2.  Maak je geen zorgen over welke app je moet gebruiken. 
  3.  Neem gewoon een pen en een klein notitieboekje mee en schrijf elke keer dat je een aankoop doet op wat je hebt uitgegeven en hoe je je voelde. 
  4.  Loop aan het einde van de maand je notitieblok door en merk het gewoon op. Word bewust. Dat is het.

Wat heb je te verliezen?

Proactieve planning voor veranderingen

Proactieve planning voor veranderingen

Voorbereid zijn op de toekomst Als jonge ondernemer en ouder sta je voor constante veranderingen die zowel je persoonlijke als zakelijke leven beïnvloeden. Proactieve planning voor veranderingen is cruciaal om deze uitdagingen het hoofd te bieden zonder je financiële...

Het belang van financiële educatie

Het belang van financiële educatie

Kennis is macht in financiële planning Als jonge ondernemer is het van cruciaal belang om goed geïnformeerd te zijn over financiële zaken. Educatie speelt een sleutelrol in het effectief beheren van je persoonlijke en zakelijke financiën. Door een dieper begrip van...

Het belang van regelmatige financiële gezondheidsupdates

Het belang van regelmatige financiële gezondheidsupdates

Blijf op de hoogte van je financiële situatie Voor jonge ondernemers die continu groeien en hun bedrijf uitbreiden, is het essentieel om regelmatig de financiële gezondheid te evalueren. Regelmatige updates zorgen ervoor dat je financiële strategieën effectief blijven...

Pin It on Pinterest

Share This