De magische zekerheidsknop

24/05/2022 | Beleggen

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

De magische zekerheidsknop…

Ik herinner me dat ik een keer een gesprek had met een vrouw genaamd Jolien. Ze was 37, haar leven op de rit, leuke baan, leuk gezin en ondanks dat ze ‘alle juiste dingen’ deed, maakte ze zich zorgen. 

Zelfs als ze alles deed wat ze kon, had ze vaak het gevoel dat het nooit genoeg zou zijn.

Als je je kunt verplaatsen in Jolien, wil ik dat je weet: Je. Bent. Niet. Alleen.

Ik heb met veel mensen gesproken over persoonlijke financiën, en als ik één woord zou moeten gebruiken om de gevoelens van mensen over geld te beschrijven, zou het ‘angstig’ zijn.

Als je, net als Jolien, merkt dat je moeite hebt om je goed te voelen ondanks dat je alle juiste dingen doet, zou ik twee dingen willen voorstellen om in overweging te nemen:

1. Er is geen spreadsheet die kan garanderen dat het goed met je gaat.
Ik weet dat mensen in de financiële sector graag over financiële projecties praten alsof ze je kunnen vertellen wat de toekomst in petto heeft, en er is zeker waarde in het hebben van een plan. Maar de waarde is niet dat het je zekerheid geeft. Net als elk plan zijn financiële plannen slechts aannames over de toekomst. Ze kunnen ons vertellen welke richting we opgaan, maar ze missen precisie als het gaat om onze exacte bestemming.

2. Meer geld lost gevoelens van financiële onzekerheid niet op.
Ik heb mensen ontmoet die meer geld hebben dan ze ooit zouden kunnen uitgeven, en ze zijn er absoluut van overtuigd dat morgen de dag zal zijn dat het allemaal verdwijnt. In feite is er in mijn ervaring heel weinig correlatie tussen vermogen en een persoonlijk gevoel van financiële zekerheid. Voor alle duidelijkheid, ik heb het niet over daadwerkelijke veiligheid. Ik heb het over iemands gevoel van veiligheid. Dat zijn twee verschillende dingen.

De waarheid, zoals ik al eerder heb geschreven, is dat onzekerheid gelijk staat aan de realiteit. Zoals Jolien me vertelde, kan één grote gebeurtenis, om nog maar te zwijgen van een miljoen andere dingen, haar hele plan ruïneren.

En hoewel dat waar is, betekent dit niet dat we ons leven vanuit de angst dat het mis kan gaan moeten leven.

Leven met onzekerheid wordt gemakkelijker als we accepteren dat de magische zekerheidsknop niet bestaat. Het is niet echt, dus doe geen moeite om ernaar te kijken of erop te hopen. 

Het is de moeite waard om hier te verwijzen naar het bekende gebed van de Amerikaanse theoloog Reinhold Niebuhr: “God, schenk me kalmte te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, moed om te veranderen wat ik wel kan veranderen en wijsheid om het verschil hiertussen te zien.”

Hieronder een proces dat ik nuttig heb gevonden dat je daarbij kan helpen:

  1. Maak een lijst van alle dingen die ertoe doen en waar je wel controle over hebt. Iets sparen voor je pensioen, de manier waarop je investeert, minder uitgeven, manieren vinden om een beetje bij te verdienen, etc.
  2. Kijk naar die lijst en vink alles af wat je zo goed mogelijk hebt aangepakt. 
  3. Voor wat je nog niet hebt afgevinkt geldt, neem de tijd en moeite om eraan te werken.
  4. Elke keer dat je angst of ongemak voelt, pak dan je lijst erbij, haal diep adem en herinner jezelf eraan dat je alles hebt gedaan wat je kunt. 
  5. Herhaal deze mantra: “Laat de rest los. Laat de rest los. Laat de rest los.” 

Als je dat kunt doen – met name als je het helemaal tot stap vijf kunt halen – heb je een basis die je kan helpen je net iets comfortabeler te voelen in een onzekere wereld.

Ik hoop dat dat helpt.

 

Proactieve planning voor veranderingen

Proactieve planning voor veranderingen

Voorbereid zijn op de toekomst Als jonge ondernemer en ouder sta je voor constante veranderingen die zowel je persoonlijke als zakelijke leven beïnvloeden. Proactieve planning voor veranderingen is cruciaal om deze uitdagingen het hoofd te bieden zonder je financiële...

Het belang van financiële educatie

Het belang van financiële educatie

Kennis is macht in financiële planning Als jonge ondernemer is het van cruciaal belang om goed geïnformeerd te zijn over financiële zaken. Educatie speelt een sleutelrol in het effectief beheren van je persoonlijke en zakelijke financiën. Door een dieper begrip van...

Het belang van regelmatige financiële gezondheidsupdates

Het belang van regelmatige financiële gezondheidsupdates

Blijf op de hoogte van je financiële situatie Voor jonge ondernemers die continu groeien en hun bedrijf uitbreiden, is het essentieel om regelmatig de financiële gezondheid te evalueren. Regelmatige updates zorgen ervoor dat je financiële strategieën effectief blijven...

Pin It on Pinterest

Share This