De aandelenmarkt versus aandelen in de markt

07/06/2023 | Beleggen

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

Met de ineenstorting van First Republic Bank worden we er wreed aan herinnerd dat elk aandeel naar nul kan gaan, hoe groot een bedrijf ook is of hoe loyaal en rijk zijn klanten ook zijn. Het faillissement van wat velen beschouwden als een sterke regionale bank zou een sterk bewijs moeten zijn voor het belang van diversificatie (spreiding), wat ik beschouw als een van de voornaamste principes van beleggen.

Als je vermogen sterk geconcentreerd is in een individueel aandeel, maak dan van de gelegenheid gebruik om een belangrijke les te leren: Hoewel veel mensen denken dat ze meer weten dan andere beleggers, weet uiteindelijk de markt het meest.

Vele jaren voordat hij Nobelprijswinnaar werd, zei Merton Miller al: “Diversificatie is je beste vriend.” Diversificatie is het spreiden van beleggingen over verschillende beleggingscategorieën. Het is een beproefde strategie om risico’s te beperken. Kinderen leren al vroeg in hun leven het gezegde “Wed niet te veel op één paard”. Volwassen beleggers vergeten dit echter vaak.

Iedereen die financieel werd uitgekleed nadat de aandelen van First Republic Bank hun waarde verloren, had er te veel in belegd.

Ik denk dat het veilig is om te stellen dat de totale waarde van de aandelenmarkt niet naar nul zal gaan. Maar hetzelfde kan niet gezegd worden over een individueel aandeel, hoe veelbelovend de toekomst van een bedrijf ook mag lijken. Waarom niet? Omdat we de toekomst niet kunnen voorspellen.

De huidige prijs van een aandeel weerspiegelt de waarde van al zijn toekomstige inkomstenstromen, maar het is geen garantie. Sommige bedrijven kunnen failliet gaan. Kan iemand voorspellen welke dat gaan zijn? Gelukkig is dat niet nodig. Dankzij diversificatie kun je een positieve beleggingservaring hebben zonder te weten wat er met een individueel aandeel gaat gebeuren. Bij beleggen komt diversificatie het dichtst in de buurt van een gratis lunch.

Bijna alle horrorverhalen over beleggen beginnen met hetzelfde simpele feit: Iemand nam te veel risico. In het geval van First Republic nam het management te veel risico. Maar beleggers hoeven dit niet te doen. Iedereen die financieel werd uitgekleed toen FRB-aandelen hun waarde verloren, had er te veel in belegd. Iedereen die op de aandelenmarkt belegt, moet prioriteit geven aan diversificatie in zijn portefeuille. En het is nog nooit zo eenvoudig geweest om dit te doen, want met beleggingsfondsen en ETF’s – waarvan velen je de mogelijkheden bieden om in breed scala aan aandelen te beleggen door slechts één fonds of ETF te kopen – kun je een hoge mate van diversificatie bereiken met hetzelfde aantal klikken als wanneer je een individueel aandeel koopt.

Naar mijn mening ben je niet aan het beleggen maar aan het gokken wanneer je jouw vermogen concentreert in afzonderlijke aandelen. En dat is prima zolang je het niet erg vindt om je inzet te verliezen. First Republic maakt sinds 2018 deel uit van de S&P 500-index. Welke invloed had de ontbinding van First Republic op de dag dat JP Morgan Chase aankondigde dat het de in moeilijkheden verkerende bank overnam, op de S&P 500?1 Bij het sluiten van de beurs daalde de index met 0,039%2.

Begrijp je nu waarom diversificatie je vriend is?

Voetnoten

1“Bank First Republic wordt in beslag genomen, verkocht aan JPMorgan na grootste bankfaillissement in de VS”, Wall Street Journal, 1 mei 2023.

2S&P data © 2023 S&P Dow Jones Indices LLC, a division of S&P Global. Alle rechten voorbehouden. 
Indices zijn niet beschikbaar voor directe beleggingen. Indexrendementen zijn niet representatief aan daadwerkelijke portefeuilles en weerspiegelen geen kosten en vergoedingen in verband met een daadwerkelijke belegging. Daling van 0,039% vond plaats op 1 mei 2023.

Wil je weten of jouw beleggingen voldoende gespreid zijn? Neem dan contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Beleggende huishoudens schieten uit de startblokken

Beleggende huishoudens schieten uit de startblokken

Uit een artikel van De Nederlandsche Bank met de titel Beleggende huishoudens schieten uit de startblokken in 2024 blijkt dat beleggende huishoudens een flinke toename van hun belegde vermogens hebben gezien in het eerste kwartaal. Dit komt enerzijds door nieuwe...

Proactieve planning voor veranderingen

Proactieve planning voor veranderingen

Voorbereid zijn op de toekomst Als jonge ondernemer en ouder sta je voor constante veranderingen die zowel je persoonlijke als zakelijke leven beïnvloeden. Proactieve planning voor veranderingen is cruciaal om deze uitdagingen het hoofd te bieden zonder je financiële...

Het belang van financiële educatie

Het belang van financiële educatie

Kennis is macht in financiële planning Als jonge ondernemer is het van cruciaal belang om goed geïnformeerd te zijn over financiële zaken. Educatie speelt een sleutelrol in het effectief beheren van je persoonlijke en zakelijke financiën. Door een dieper begrip van...

Pin It on Pinterest

Share This