De aandelenmarkt versus aandelen in de markt

07/06/2023 | Beleggen

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

Met de ineenstorting van First Republic Bank worden we er wreed aan herinnerd dat elk aandeel naar nul kan gaan, hoe groot een bedrijf ook is of hoe loyaal en rijk zijn klanten ook zijn. Het faillissement van wat velen beschouwden als een sterke regionale bank zou een sterk bewijs moeten zijn voor het belang van diversificatie (spreiding), wat ik beschouw als een van de voornaamste principes van beleggen.

Als je vermogen sterk geconcentreerd is in een individueel aandeel, maak dan van de gelegenheid gebruik om een belangrijke les te leren: Hoewel veel mensen denken dat ze meer weten dan andere beleggers, weet uiteindelijk de markt het meest.

Vele jaren voordat hij Nobelprijswinnaar werd, zei Merton Miller al: “Diversificatie is je beste vriend.” Diversificatie is het spreiden van beleggingen over verschillende beleggingscategorieën. Het is een beproefde strategie om risico’s te beperken. Kinderen leren al vroeg in hun leven het gezegde “Wed niet te veel op één paard”. Volwassen beleggers vergeten dit echter vaak.

Iedereen die financieel werd uitgekleed nadat de aandelen van First Republic Bank hun waarde verloren, had er te veel in belegd.

Ik denk dat het veilig is om te stellen dat de totale waarde van de aandelenmarkt niet naar nul zal gaan. Maar hetzelfde kan niet gezegd worden over een individueel aandeel, hoe veelbelovend de toekomst van een bedrijf ook mag lijken. Waarom niet? Omdat we de toekomst niet kunnen voorspellen.

De huidige prijs van een aandeel weerspiegelt de waarde van al zijn toekomstige inkomstenstromen, maar het is geen garantie. Sommige bedrijven kunnen failliet gaan. Kan iemand voorspellen welke dat gaan zijn? Gelukkig is dat niet nodig. Dankzij diversificatie kun je een positieve beleggingservaring hebben zonder te weten wat er met een individueel aandeel gaat gebeuren. Bij beleggen komt diversificatie het dichtst in de buurt van een gratis lunch.

Bijna alle horrorverhalen over beleggen beginnen met hetzelfde simpele feit: Iemand nam te veel risico. In het geval van First Republic nam het management te veel risico. Maar beleggers hoeven dit niet te doen. Iedereen die financieel werd uitgekleed toen FRB-aandelen hun waarde verloren, had er te veel in belegd. Iedereen die op de aandelenmarkt belegt, moet prioriteit geven aan diversificatie in zijn portefeuille. En het is nog nooit zo eenvoudig geweest om dit te doen, want met beleggingsfondsen en ETF’s – waarvan velen je de mogelijkheden bieden om in breed scala aan aandelen te beleggen door slechts één fonds of ETF te kopen – kun je een hoge mate van diversificatie bereiken met hetzelfde aantal klikken als wanneer je een individueel aandeel koopt.

Naar mijn mening ben je niet aan het beleggen maar aan het gokken wanneer je jouw vermogen concentreert in afzonderlijke aandelen. En dat is prima zolang je het niet erg vindt om je inzet te verliezen. First Republic maakt sinds 2018 deel uit van de S&P 500-index. Welke invloed had de ontbinding van First Republic op de dag dat JP Morgan Chase aankondigde dat het de in moeilijkheden verkerende bank overnam, op de S&P 500?1 Bij het sluiten van de beurs daalde de index met 0,039%2.

Begrijp je nu waarom diversificatie je vriend is?

Voetnoten

1“Bank First Republic wordt in beslag genomen, verkocht aan JPMorgan na grootste bankfaillissement in de VS”, Wall Street Journal, 1 mei 2023.

2S&P data © 2023 S&P Dow Jones Indices LLC, a division of S&P Global. Alle rechten voorbehouden. 
Indices zijn niet beschikbaar voor directe beleggingen. Indexrendementen zijn niet representatief aan daadwerkelijke portefeuilles en weerspiegelen geen kosten en vergoedingen in verband met een daadwerkelijke belegging. Daling van 0,039% vond plaats op 1 mei 2023.

Wil je weten of jouw beleggingen voldoende gespreid zijn? Neem dan contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Tips voor een actief, gezond en financieel veilig gezinsleven

Tips voor een actief, gezond en financieel veilig gezinsleven

De meest effectieve gewoonten zijn vaak degene waar we op jonge leeftijd mee beginnen en waar enige verantwoordelijkheid bij komt kijken. Gezonde gewoonten inbouwen in je gezinsleven voldoet aan beide criteria. Als ouder kun je jouw eigen gezondheid verbeteren en...

Waarom de wijsheid van de markt AI verslaat

Waarom de wijsheid van de markt AI verslaat

Dit is de Nederlandse vertaling van een artikel van de hand van David Booth (chairman van Dimensional Fund Advisors) dat onlangs verscheen in de Financial Times. Kan kunstmatige intelligentie (AI) helpen bij aandelenselectie? Meer specifiek, kunnen beleggers AI...

De psychologie achter succesvol sparen

De psychologie achter succesvol sparen

Ben je wel eens geïrriteerd geweest over hoe je toekomstige ik je huidige spaarinspanningen niet lijkt te waarderen? Je bent zeker niet de enige. Onderzoekers hebben vastgesteld dat veel mensen moeite hebben om te sparen voor hun toekomstige zelf. Deze uitdaging heeft...

Pin It on Pinterest

Share This