De emotionele kant van Financiële Planning: jouw welzijn voorop

01/06/2023 | Lifestyle Financiële Planning

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

In de wereld van financiële planning ligt de focus vaak op cijfers, tabellen en grafieken. Het gaat om het plannen van investeringen, het opbouwen van pensioen en het veiligstellen van je toekomst. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe jouw emoties en psychologie een rol spelen in deze processen?

Financiële planning gaat niet alleen over je geld; het gaat ook over jou. Hoe jij je voelt over geld, hoe jij omgaat met financiële stress en hoe jouw emotionele intelligentie jouw financiële beslissingen beïnvloedt, speelt een grote rol in jouw financiële succes. Laten we dieper ingaan op deze minder bekende aspecten van financiële planning.

De invloed van emoties en overtuigingen

Emoties en overtuigingen rondom geld hebben een sterke invloed op hoe je met financiën omgaat. Misschien heb je ooit geleerd dat geld de wortel is van alle kwaad, waardoor je mogelijk aarzelt om meer te verdienen. Of misschien associeer je geld met vrijheid en neem je te veel financiële risico’s in je zoektocht naar onafhankelijkheid. Het is belangrijk om deze overtuigingen te onderzoeken en te begrijpen hoe ze jouw financiële beslissingen beïnvloeden.

Omgaan met financiële stress

Financiële stress kan een grote impact hebben op jouw welzijn. Het kan leiden tot slapeloosheid, angst en zelfs depressie. Bovendien kan het je beletten om heldere financiële beslissingen te nemen. Door bewust om te gaan met financiële stress – bijvoorbeeld door het opbouwen van een buffer, het hebben van een duidelijk financieel plan en het toepassen van ontspanningstechnieken – kan je jouw financiële welzijn verbeteren.

De rol van emotionele intelligentie

Emotionele intelligentie is het vermogen om je emoties te begrijpen en ermee om te gaan, evenals die van anderen. Iemand met een hoge emotionele intelligentie kan bijvoorbeeld impulsieve aankopen weerstaan, omdat ze hun emoties onder controle kunnen houden. Door jouw emotionele intelligentie te verhogen, kan je betere financiële beslissingen nemen en je financiële doelen bereiken.

Ik begrijp dat financiële planning meer is dan alleen cijfers. En dat jouw financiën onlosmakelijk verbonden zijn met jouw leven, jouw emoties en jouw welzijn. Daarom hanteer ik een holistische benadering van financiële planning, waarbij ik jou als mens centraal stel en niet alleen je geld.

Met vragen help ik je jouw emoties en overtuigingen over geld te begrijpen en te zien hoe deze jouw financiële gedrag beïnvloeden. Ik gebruik tools en strategieën om met financiële stress om te gaan en jouw emotionele intelligentie te vergroten.

Samen zullen we niet alleen werken aan jouw financiële gezondheid, maar ook aan jouw algehele welzijn. Omdat jij meer bent dan cijfers op een bankrekening – en jouw financiële planning zou dat ook moeten weerspiegelen.

Ben je benieuwd hoe dit in de praktijk werkt? Maak dan gelijk een vrijblijvende afspraak.

10 inzichten om beter te beleggen

10 inzichten om beter te beleggen

In de praktijk merk ik dat er veel misverstanden bestaan over beleggen, hoe aandelenrendementen tot stand komen en hoe je hier als (particuliere) belegger van kunt profiteren. Daarom deel ik 10 inzichten om jou te helpen betere financiële keuzes te maken. 1. Het...

Waarom jij een levenstestament zou moeten overwegen

Waarom jij een levenstestament zou moeten overwegen

Het leven zit vol onverwachte wendingen. Je denkt misschien niet dagelijks na over situaties waarin je zelf niet meer in staat bent om je eigen beslissingen te nemen, maar het is een realiteit die ons allemaal kan treffen. Hier komt het levenstestament om de hoek...

De magie van samengestelde groei: in geld en gezondheid

De magie van samengestelde groei: in geld en gezondheid

Samengestelde groei is een van de krachtigste principes ter wereld. Vraag maar aan Albert Einstein, naar verluidt noemde hij dit het "achtste wereldwonder". De kleine beslissingen die we elke dag nemen, winnen na verloop van tijd aan kracht. Daarom is het belangrijk...

Pin It on Pinterest

Share This