Yes, ik zie een patroon

24/05/2022 | Beleggen

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

Mensen zijn patroonherkenningsmachines. We zien echt overal patronen! We zijn zelfs zo goed in het herkennen van patronen dat we ze vaak zien waar ze niet eens zijn.

Dit duikt vaak op op plaatsen waar er grote hoeveelheden gegevens zijn. En hoewel goedbedoeld, is dit een van de grote gedragsfouten die we keer op keer maken in persoonlijke financiën. We gaan op zoek naar patronen. En raad eens, ze bestaan absoluut, tot het punt waarop je je geld probeert te beleggen op basis van het patroon. Dan *Poef!* verdwijnen ze in het niets.

Een van mijn favoriete voorbeelden hiervan is onderzoek gedaan door David J. Leinweber van Caltech. Blijkbaar heeft hij bedacht hoe hij de aandelenmarkt kon voorspellen met behulp van slechts drie variabelen:

  1.  Boterproductie in de Verenigde Staten en Bangladesh.
  2. Schapenpopulaties in de Verenigde Staten en Bangladesh.
  3. Kaasproductie in de Verenigde Staten.

Dit is geweldig! Toch? 

Het blijkt dat deze drie variabelen 99% van de beweging van de aandelenmarkt voorspelden!

#TijdVoorEenEigenBeleggingsfonds.

Er is alleen één probleem: We trappen er telkens weer in.

In ons zeer menselijke streven naar patronen beginnen we dingen te zien die er niet zijn. We denken dat als iets in het verleden op een bepaalde manier is gebeurd, het in de toekomst ook zo zal gaan. We beginnen te geloven – we willen graag geloven – dat dit patroon voorspellende waarde zal hebben.

Maar dat doet het niet. En dat is het punt met de meeste patronen – ze voorspellen de toekomst niet; ze beschrijven gewoon het verleden.

Hoewel sommige van deze zogenaamde onderzoeken misschien interessant zijn om over te praten, helpen ze ons niet echt. 

Geloof me, ik ben het al vaak tegengekomen. Jaren geleden, als iemand me benaderde met dit soort patronen, had ik het gevoel dat ik het achtste wereldwonder had gevonden. Maar elke keer gebeurde hetzelfde. Het patroon bestond totdat het tijd was om te investeren… en toen gebeurde het niet.

Als mensen me nu benaderen met dit soort onderzoek – en het wordt altijd “onderzoek” genoemd – met de belofte om me een nieuw patroon in de gegevens te laten zien, reageer ik altijd met mijn eigen magische patroon.

“Het blijkt”, zeg ik tegen hen, “dat het enige patroon dat je beleggingssucces zal beïnvloeden, jouw gedrag is.”

  • Kun je het patroon van hoog kopen en laag verkopen doorbreken? 
  • Kun je het patroon van het najagen van de volgende “grote” investering doorbreken? 
  • En misschien wel het allerbelangrijkste, kun jij goedkope beleggingen kopen in een gediversifieerde portefeuille op basis van jouw waarden en doelen en er vervolgens niet meer naar om kijken?

Dat is een patroon dat ik kan onderschrijven.

 

Proactieve planning voor veranderingen

Proactieve planning voor veranderingen

Voorbereid zijn op de toekomst Als jonge ondernemer en ouder sta je voor constante veranderingen die zowel je persoonlijke als zakelijke leven beïnvloeden. Proactieve planning voor veranderingen is cruciaal om deze uitdagingen het hoofd te bieden zonder je financiële...

Het belang van financiële educatie

Het belang van financiële educatie

Kennis is macht in financiële planning Als jonge ondernemer is het van cruciaal belang om goed geïnformeerd te zijn over financiële zaken. Educatie speelt een sleutelrol in het effectief beheren van je persoonlijke en zakelijke financiën. Door een dieper begrip van...

Het belang van regelmatige financiële gezondheidsupdates

Het belang van regelmatige financiële gezondheidsupdates

Blijf op de hoogte van je financiële situatie Voor jonge ondernemers die continu groeien en hun bedrijf uitbreiden, is het essentieel om regelmatig de financiële gezondheid te evalueren. Regelmatige updates zorgen ervoor dat je financiële strategieën effectief blijven...

Pin It on Pinterest

Share This