Waarom de wijsheid van de markt AI verslaat

19/07/2023 | Beleggen

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

Dit is de Nederlandse vertaling van een artikel van de hand van David Booth (chairman van Dimensional Fund Advisors) dat onlangs verscheen in de Financial Times.

Kan kunstmatige intelligentie (AI) helpen bij aandelenselectie? Meer specifiek, kunnen beleggers AI gebruiken om de juiste koers van een aandeel of een obligatie te bepalen? Ik durf te wedden dat veel mensen deze vraag met ja beantwoorden, gezien de recente ontwikkelingen die het verwerken van grote hoeveelheden informatie mogelijk maken.

Ik denk echter dat mijn AI beter is dan alle andere beschikbare varianten. Mijn AI is namelijk de markt. 

Kies als voorbeeld een aandeel en check de koers. Waarom heeft het exact die waarde? Omdat een gelijk aantal kopers en verkopers denken dat ze een goede deal krijgen als ze het precies op dat moment verkopen of kopen. Ze komen tot dat oordeel met behulp van elk stukje informatie dat voor ze beschikbaar is, zowel openbaar als privé. De markt is ’s werelds grootste informatie verwerkende machine, die een koers creëert voor ieder openbaar verhandeld aandeel en obligatie.

Deze prijzen worden bepaald in een omgeving waar niemand weet wat er gaat gebeuren. Dus in die zin is het een gigantisch model. Het is de beste schatting van hoe elk bedrijfsaandeel of obligatie zal presteren en deze schatting van alle marktdeelnemers veranderd voortdurend.

AI (nog) niet geschikt om toekomstige resultaten te voorspellen

Ondanks alle beloften van AI, accepteer ik liever marktprijzen dan prijzen van algoritmes. Grote taalmodellen waarop AI-tools zoals ChatGPT zijn gebaseerd, zijn bedoeld om tekst te begrijpen en te genereren die door mensen lijken te zijn gemaakt, niet om toekomstige resultaten te voorspellen.

Ze kunnen mogelijke scenario’s genereren op basis van aangeleerde patronen, maar ze hebben moeite om rekening te houden met onbekende factoren of veranderingen in de echte wereld die buiten hun trainingsgegevens vallen. In dat opzicht zijn ze letterlijk ‘kunstmatig’, terwijl markten zijn samengesteld uit echte, menselijke intelligentie en de miljoenen beoordelingen die marktdeelnemers maken.

Ondanks alle beloften van AI, accepteer ik liever marktprijzen dan prijzen van algoritmes.

David booth, dimensional fund advisors

AI en algoritmes

Natuurlijk kunnen AI en algoritmes helpen bij het uitvoeren van transacties. Maar er is geen reden om aan te nemen dat AI binnenkort de manier waarop mensen over aandelenkoersen denken fundamenteel zal gaan veranderen.

De markt is bijzonder complex. Zozeer zelfs dat niemand precies weet hoeveel een bepaald stuk informatie een prijs beïnvloedt, omdat er zoveel andere gelijktijdige input is. Maar de markt zorgt er in ieder geval voor dat een koers de meest nauwkeurige actuele weergave is van de waarde van een aandeel of obligatie. Het is gratis en toegankelijk voor iedereen. Dat is toch geweldig? 

Dit is niet alleen mijn mening, er is genoeg bewijs om dit te ondersteunen. In feite is het een 50 jaar oude theorie die met elk voorbijgaand jaar alleen maar meer wordt bewezen. Google maar eens “efficiënte markthypothese” of nog beter, vraag ChatGPT om een uitleg.

Geloof je mij nog steeds niet? Laat ik je dan nog een vraag stellen: Denk je dat je een fondsmanager kunt inhuren om een strategie te implementeren waarbij AI de aandelen selecteert, die consequent de markt verslaat? Na aftrek van kosten waarschijnlijk niet. Als zij een gave AI-tool hadden, die aandelenkoersen beter voorspelt dan de markt, waarom zouden ze die informatie dan met jou delen?

De moraal van het verhaal

Wat is het moraal? Je kunt een goede beleggingservaring hebben zonder je zorgen te maken over al die dingen. Gebaseerd op bijna een eeuw aan gegevens, heeft de aandelenmarkt ongeveer 10 procent per jaar gerendeerd, dat is 7 procent boven de inflatie is1. Dat was zo voor en na de introductie van computers, voor en na het internet en zelfs voor en na de Tweede Wereldoorlog. Het lijkt mij logisch dat dit ook na AI zo zal blijven. Omdat onze AI “geaggregeerde intelligentie” betreft, waaronder kunstmatige intelligentie en deze continue verbetert. 

Voor de duidelijkheid, ik juich de innovatie die op dit moment plaatsvindt toe. Zoals ik de afgelopen 50 jaar van mijn carrière keer op keer heb gezien, zullen veel spelers proberen te profiteren van de nieuwste technologische vooruitgang om hun bedrijf te verbeteren en ook om nieuwe bedrijven op te bouwen. Door simpelweg ‘de markt’ te kopen, kun je een deel van alle beursgenoteerde bedrijven bezitten.

Wat zegt ChatGPT?

En als ik je nog steeds niet heb overtuigd, vroeg ik ChatGPT: “Is het veiliger om op het marktprijsmechanisme te vertrouwen dan op een AI-model om verkeerde prijzen in aandelen en obligaties te vinden?”

Dit is wat ik terugkreeg op de dag dat ik het vroeg: “Het is over het algemeen veiliger om op het marktprijsmechanisme te vertrouwen dan op een AI-model om verkeerde prijzen in aandelen en obligaties te vinden. Het marktprijsmechanisme is gebaseerd op de collectieve acties van alle marktdeelnemers en verwerkt alle beschikbare informatie in activaprijzen. Als gevolg hiervan is het voor een enkele belegger of een AI-model moeilijk om door verkeerde prijzen te identificeren consistent beter te presteren dan de markt.”

Dus als je mij niet vertrouwt, vertrouw dan op de kunstmatige intelligentie die je vertelt om AI niet meer te vertrouwen dan de markt.

1 In US dollars. S&P 500 Index jaarlijkse rendementen 1926–2021. S&P data © 2023 S&P Dow Jones Indices LLC, a division of S&P Global. Alle rechten voorbehouden. Indices zijn niet beschikbaar voor directe beleggingen; daarom weerspiegelen hun prestaties niet de kosten die gepaard gaan met het beheer van een daadwerkelijke portefeuille.

Beleggende huishoudens schieten uit de startblokken

Beleggende huishoudens schieten uit de startblokken

Uit een artikel van De Nederlandsche Bank met de titel Beleggende huishoudens schieten uit de startblokken in 2024 blijkt dat beleggende huishoudens een flinke toename van hun belegde vermogens hebben gezien in het eerste kwartaal. Dit komt enerzijds door nieuwe...

Proactieve planning voor veranderingen

Proactieve planning voor veranderingen

Voorbereid zijn op de toekomst Als jonge ondernemer en ouder sta je voor constante veranderingen die zowel je persoonlijke als zakelijke leven beïnvloeden. Proactieve planning voor veranderingen is cruciaal om deze uitdagingen het hoofd te bieden zonder je financiële...

Het belang van financiële educatie

Het belang van financiële educatie

Kennis is macht in financiële planning Als jonge ondernemer is het van cruciaal belang om goed geïnformeerd te zijn over financiële zaken. Educatie speelt een sleutelrol in het effectief beheren van je persoonlijke en zakelijke financiën. Door een dieper begrip van...

Pin It on Pinterest

Share This