Tips voor een actief, gezond en financieel veilig gezinsleven

29/07/2023 | Lifestyle Financiële Planning

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

De meest effectieve gewoonten zijn vaak degene waar we op jonge leeftijd mee beginnen en waar enige verantwoordelijkheid bij komt kijken. Gezonde gewoonten inbouwen in je gezinsleven voldoet aan beide criteria. Als ouder kun je jouw eigen gezondheid verbeteren en tegelijkertijd een voorbeeld zijn voor jullie kinderen. Samen als gezin werken aan specifieke, gezonde hobby’s kan iedereen motiveren en heeft ook nog eens een positieve invloed op het welzijn van jullie gezin.

In dit artikel een aantal voorbeelden die je kunnen helpen een gezonde routine voor je gezin te ontwikkelen en te behouden.

1. Sport en lichaamsbeweging

Jullie en jullie kinderen hebben waarschijnlijk verschillende sportroutines of beoefenen verschillende sporten. Maar welke actieve activiteiten doen jullie samen? Een leuk idee is het om een van de kinderen eens mee te nemen naar je eigen sport. Ze zien dan hoe het is als papa of mama aan het sporten is en het is natuurlijk hartstikke leuk voor jullie onderlinge band. Wat je ook kunt doen is als assistent-trainer helpen bij de training van een van je kinderen. Of ontdek een activiteit die nieuw is voor jullie allemaal en die jullie samen kunnen proberen. Het is nooit te laat om je eerste familiekampeertocht te plannen of je in te schrijven voor groeps-skilessen.

2. Vrijwilligerswerk en betrokkenheid bij de gemeenschap

Met jullie kinderen praten over de dingen die voor hen belangrijk zijn, of jongere kinderen betrekken bij het oplossen van bepaalde problemen, kan een geweldige manier zijn om iets goeds te doen. Deze gesprekken helpen je beter te begrijpen wat er in het hoofd omgaat van de volgende generatie en geeft je een nieuw perspectief op hoe je je tijd en geld kunt gebruiken om iets terug te geven.

Zodra jullie samen een doel of organisatie hebben gekozen, kijk dan naar de mogelijkheden om als zelf een steentje bij te dragen waar het hele gezin aan kan deelnemen. Dit hoeft niet per se een wekelijkse activiteit te zijn, maar kan ook bestaan uit één of meerdere grote evenementen gedurende het jaar. Denk bijvoorbeeld aan kledinginzamelingen of speelgoedacties tijdens de feestdagen. Je zou ook met je kinderen kunnen praten over dingen die jullie allemaal kunnen doen om jullie buurt te helpen. Combineer een picknick in de buurt met een beetje afval verzamelen. Of laat de kinderen een oudere buur helpen.

Als jullie wat hulp nodig hebben check dan eens de Lokale Goededoelengids. Hierin vinden jullie een overzicht van goede doelen bij jullie in de buurt.

3. Gezonder eten als hobby

Er zijn altijd momenten waarop een magnetronmaaltijd of thuis bezorgd makkelijk is. Maar als fastfood de norm wordt, kunnen je kinderen ongezonde eetgewoonten ontwikkelen, vooral als ze tieners worden en je geen zicht meer hebt op wat ze allemaal eten.

Een van de beste manieren om kinderen te leren meer bewust te zijn van wat ze eten, is door ze te laten meehelpen met het plannen en bereiden van maaltijden. Plan een paar rustigere avonden tijdens de week waarop niemand zich hoeft te haasten en je gezin samen kan eten. Vraag de kinderen om gezonde recepten te vinden die ze willen proberen en maak een gezinsuitje naar de supermarkt of je lokale boerenmarkt. Als je kinderen nog niet oud genoeg zijn om veilig met messen om te gaan of aan een hete kookplaat te werken, geef ze dan eenvoudigere taken zoals groenten wassen of de tafel dekken.

Binnen een paar weken hebben oudere kinderen mogelijk een paar maaltijden die ze zelf kunnen bereiden onder de knie. En je gezin zal een nieuwe, gezonde activiteit hebben om naar uit te kijken als jullie allemaal de tijd hebben om samen een maaltijd te delen.

Je gezondheid en de gezondheid van je gezin is idealiter een belangrijk onderdeel van je Lifestyle Financiële Plan. Of je nu een beter budget wilt instellen voor maaltijden en boodschappen, of wilt investeren in betere coaching voor je jonge voetbalprotegé, Holofin kan je helpen gelukkiger en gezonder te leven met het geld dat je hebt.

Beleggende huishoudens schieten uit de startblokken

Beleggende huishoudens schieten uit de startblokken

Uit een artikel van De Nederlandsche Bank met de titel Beleggende huishoudens schieten uit de startblokken in 2024 blijkt dat beleggende huishoudens een flinke toename van hun belegde vermogens hebben gezien in het eerste kwartaal. Dit komt enerzijds door nieuwe...

Proactieve planning voor veranderingen

Proactieve planning voor veranderingen

Voorbereid zijn op de toekomst Als jonge ondernemer en ouder sta je voor constante veranderingen die zowel je persoonlijke als zakelijke leven beïnvloeden. Proactieve planning voor veranderingen is cruciaal om deze uitdagingen het hoofd te bieden zonder je financiële...

Het belang van financiële educatie

Het belang van financiële educatie

Kennis is macht in financiële planning Als jonge ondernemer is het van cruciaal belang om goed geïnformeerd te zijn over financiële zaken. Educatie speelt een sleutelrol in het effectief beheren van je persoonlijke en zakelijke financiën. Door een dieper begrip van...

Pin It on Pinterest

Share This