Tips voor een actief, gezond en financieel veilig gezinsleven

29/07/2023 | Lifestyle Financiële Planning

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

De meest effectieve gewoonten zijn vaak degene waar we op jonge leeftijd mee beginnen en waar enige verantwoordelijkheid bij komt kijken. Gezonde gewoonten inbouwen in je gezinsleven voldoet aan beide criteria. Als ouder kun je jouw eigen gezondheid verbeteren en tegelijkertijd een voorbeeld zijn voor jullie kinderen. Samen als gezin werken aan specifieke, gezonde hobby’s kan iedereen motiveren en heeft ook nog eens een positieve invloed op het welzijn van jullie gezin.

In dit artikel een aantal voorbeelden die je kunnen helpen een gezonde routine voor je gezin te ontwikkelen en te behouden.

1. Sport en lichaamsbeweging

Jullie en jullie kinderen hebben waarschijnlijk verschillende sportroutines of beoefenen verschillende sporten. Maar welke actieve activiteiten doen jullie samen? Een leuk idee is het om een van de kinderen eens mee te nemen naar je eigen sport. Ze zien dan hoe het is als papa of mama aan het sporten is en het is natuurlijk hartstikke leuk voor jullie onderlinge band. Wat je ook kunt doen is als assistent-trainer helpen bij de training van een van je kinderen. Of ontdek een activiteit die nieuw is voor jullie allemaal en die jullie samen kunnen proberen. Het is nooit te laat om je eerste familiekampeertocht te plannen of je in te schrijven voor groeps-skilessen.

2. Vrijwilligerswerk en betrokkenheid bij de gemeenschap

Met jullie kinderen praten over de dingen die voor hen belangrijk zijn, of jongere kinderen betrekken bij het oplossen van bepaalde problemen, kan een geweldige manier zijn om iets goeds te doen. Deze gesprekken helpen je beter te begrijpen wat er in het hoofd omgaat van de volgende generatie en geeft je een nieuw perspectief op hoe je je tijd en geld kunt gebruiken om iets terug te geven.

Zodra jullie samen een doel of organisatie hebben gekozen, kijk dan naar de mogelijkheden om als zelf een steentje bij te dragen waar het hele gezin aan kan deelnemen. Dit hoeft niet per se een wekelijkse activiteit te zijn, maar kan ook bestaan uit één of meerdere grote evenementen gedurende het jaar. Denk bijvoorbeeld aan kledinginzamelingen of speelgoedacties tijdens de feestdagen. Je zou ook met je kinderen kunnen praten over dingen die jullie allemaal kunnen doen om jullie buurt te helpen. Combineer een picknick in de buurt met een beetje afval verzamelen. Of laat de kinderen een oudere buur helpen.

Als jullie wat hulp nodig hebben check dan eens de Lokale Goededoelengids. Hierin vinden jullie een overzicht van goede doelen bij jullie in de buurt.

3. Gezonder eten als hobby

Er zijn altijd momenten waarop een magnetronmaaltijd of thuis bezorgd makkelijk is. Maar als fastfood de norm wordt, kunnen je kinderen ongezonde eetgewoonten ontwikkelen, vooral als ze tieners worden en je geen zicht meer hebt op wat ze allemaal eten.

Een van de beste manieren om kinderen te leren meer bewust te zijn van wat ze eten, is door ze te laten meehelpen met het plannen en bereiden van maaltijden. Plan een paar rustigere avonden tijdens de week waarop niemand zich hoeft te haasten en je gezin samen kan eten. Vraag de kinderen om gezonde recepten te vinden die ze willen proberen en maak een gezinsuitje naar de supermarkt of je lokale boerenmarkt. Als je kinderen nog niet oud genoeg zijn om veilig met messen om te gaan of aan een hete kookplaat te werken, geef ze dan eenvoudigere taken zoals groenten wassen of de tafel dekken.

Binnen een paar weken hebben oudere kinderen mogelijk een paar maaltijden die ze zelf kunnen bereiden onder de knie. En je gezin zal een nieuwe, gezonde activiteit hebben om naar uit te kijken als jullie allemaal de tijd hebben om samen een maaltijd te delen.

Je gezondheid en de gezondheid van je gezin is idealiter een belangrijk onderdeel van je Lifestyle Financiële Plan. Of je nu een beter budget wilt instellen voor maaltijden en boodschappen, of wilt investeren in betere coaching voor je jonge voetbalprotegé, Holofin kan je helpen gelukkiger en gezonder te leven met het geld dat je hebt.

10 inzichten om beter te beleggen

10 inzichten om beter te beleggen

In de praktijk merk ik dat er veel misverstanden bestaan over beleggen, hoe aandelenrendementen tot stand komen en hoe je hier als (particuliere) belegger van kunt profiteren. Daarom deel ik 10 inzichten om jou te helpen betere financiële keuzes te maken. 1. Het...

Waarom jij een levenstestament zou moeten overwegen

Waarom jij een levenstestament zou moeten overwegen

Het leven zit vol onverwachte wendingen. Je denkt misschien niet dagelijks na over situaties waarin je zelf niet meer in staat bent om je eigen beslissingen te nemen, maar het is een realiteit die ons allemaal kan treffen. Hier komt het levenstestament om de hoek...

De magie van samengestelde groei: in geld en gezondheid

De magie van samengestelde groei: in geld en gezondheid

Samengestelde groei is een van de krachtigste principes ter wereld. Vraag maar aan Albert Einstein, naar verluidt noemde hij dit het "achtste wereldwonder". De kleine beslissingen die we elke dag nemen, winnen na verloop van tijd aan kracht. Daarom is het belangrijk...

Pin It on Pinterest

Share This