Wat is het voordeel van een doelgericht financieel plan?

19/05/2023 | Lifestyle Financiële Planning

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

Als het gaat om financiële planning, zijn er verschillende benaderingen die mensen hanteren. Als we het hebben over traditionele financiële planning kijkt de financieel planner naar iemands financiële situatie. Deze situatie wordt geanalyseerd, en op basis daarvan wordt er een plan opgesteld op basis van de huidige inkomsten en uitgaven. Anderen geven de voorkeur aan doelgerichte financiële planning (ook wel goal-based financiële planning of goal-based investing genoemd), waarbij de focus ligt op je lange termijn doelen en er vandaaruit een plan wordt gecreëerd om je te helpen deze doelen te bereiken. In dit blog zal ik de voordelen van doelgerichte financiële planning ten opzichte van traditionele financiële planning bespreken.

Flexibiliteit

Een van de belangrijkste voordelen van doelgerichte financiële planning is flexibiliteit. Traditionele financiële planning is vaak star, omdat deze gebaseerd is op iemands huidige financiële situatie. Dit betekent dat eventuele veranderingen in inkomsten of uitgaven invloed kunnen hebben op het plan en een volledige herziening vereisen. Met doelgerichte financiële planning is het plan echter gebaseerd op iemands doelen in plaats van de huidige financiële situatie. Dit betekent dat het plan kan worden aangepast om veranderingen in inkomsten of uitgaven op te vangen zonder het plan volledig omver te gooien.

Focus op lange termijn doelen

Een ander voordeel van doelgerichte financiële planning is dat het zich richt op lange termijn doelen. Traditionele financiële planning richt zich vaak op korte termijn doelen, zoals het aflossen van schulden of sparen voor een aanbetaling op een huis. Hoewel deze doelen belangrijk zijn, helpen ze je niet per se op weg naar langdurig financieel succes. Doelgerichte financiële planning kijkt daarentegen naar jouw lange termijn doelen, zoals pensioen of sparen voor de opleiding van je kind. Dit stelt een jou in staat om een plan te maken dat je helpt deze doelen op lange termijn te bereiken.

Motivatie

Ten slotte kan doelgerichte financiële planning meer motiverend zijn dan traditionele financiële planning. Zodra je een duidelijk beeld hebt van je lange termijn doelen en een plan hebt om deze te bereiken, ben je waarschijnlijk meer geneigd gemotiveerd om je aan het plan te houden. Traditionele financiële planning kan ontmoedigend zijn. Dit komt vaak door het gevoel vast te zitten in een eindeloze cyclus van rekeningen betalen en uitgaven beheren is. Doelgerichte financiële planning biedt daarentegen een duidelijke weg naar financieel succes. Daarnaast kan het een bron van motivatie zijn voor hen die bewust willen werken aan hun doelen.

Conclusie

Hoewel traditionele financiële planning zijn voordelen heeft, biedt doelgerichte financiële planning verschillende voordelen die het voor veel mensen aantrekkelijker maken.

Doelgerichte financiële planning helpt je financieel succes en stabiliteit te bereiken door zich te richten op:

  • Lange termijn doelen (niet alleen financieel)
  • Flexibiliteit te bieden
  • Motivatie te bieden

Als je geïnteresseerd bent in doelgerichte financiële planning, overweeg dan om het gesprek met een financieel planner aan te gaan. Wil je gelijk beginnen plan dan hieronder een afspraak.

Proactieve planning voor veranderingen

Proactieve planning voor veranderingen

Voorbereid zijn op de toekomst Als jonge ondernemer en ouder sta je voor constante veranderingen die zowel je persoonlijke als zakelijke leven beïnvloeden. Proactieve planning voor veranderingen is cruciaal om deze uitdagingen het hoofd te bieden zonder je financiële...

Het belang van financiële educatie

Het belang van financiële educatie

Kennis is macht in financiële planning Als jonge ondernemer is het van cruciaal belang om goed geïnformeerd te zijn over financiële zaken. Educatie speelt een sleutelrol in het effectief beheren van je persoonlijke en zakelijke financiën. Door een dieper begrip van...

Het belang van regelmatige financiële gezondheidsupdates

Het belang van regelmatige financiële gezondheidsupdates

Blijf op de hoogte van je financiële situatie Voor jonge ondernemers die continu groeien en hun bedrijf uitbreiden, is het essentieel om regelmatig de financiële gezondheid te evalueren. Regelmatige updates zorgen ervoor dat je financiële strategieën effectief blijven...

Pin It on Pinterest

Share This