Wat is het voordeel van een doelgericht financieel plan?

19/05/2023 | Lifestyle Financiële Planning

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

Als het gaat om financiële planning, zijn er verschillende benaderingen die mensen hanteren. Als we het hebben over traditionele financiële planning kijkt de financieel planning naar iemands financiële situatie. Deze situatie wordt geanalyseerd, en op basis daarvan wordt er een plan opgesteld op basis van de huidige inkomsten en uitgaven. Anderen geven de voorkeur aan doelgerichte financiële planning (ook wel goal-based financiële planning of goal-based investing genoemd), waarbij de focus ligt op je lange termijn doelen en er vandaaruit een plan wordt gecreëerd om je te helpen deze doelen te bereiken. In dit blog zal ik de voordelen van doelgerichte financiële planning ten opzichte van traditionele financiële planning bespreken.

Flexibiliteit

Een van de belangrijkste voordelen van doelgerichte financiële planning is flexibiliteit. Traditionele financiële planning is vaak star, omdat deze gebaseerd is op iemands huidige financiële situatie. Dit betekent dat eventuele veranderingen in inkomsten of uitgaven invloed kunnen hebben op het plan en een volledige herziening vereisen. Met doelgerichte financiële planning is het plan echter gebaseerd op iemands doelen in plaats van de huidige financiële situatie. Dit betekent dat het plan kan worden aangepast om veranderingen in inkomsten of uitgaven op te vangen zonder het plan volledig omver te gooien.

Focus op lange termijn doelen

Een ander voordeel van doelgerichte financiële planning is dat het zich richt op lange termijn doelen. Traditionele financiële planning richt zich vaak op korte termijn doelen, zoals het aflossen van schulden of sparen voor een aanbetaling op een huis. Hoewel deze doelen belangrijk zijn, helpen ze je niet per se op weg naar langdurig financieel succes. Doelgerichte financiële planning kijkt daarentegen naar jouw lange termijn doelen, zoals pensioen of sparen voor de opleiding van je kind. Dit stelt een jou in staat om een plan te maken dat je helpt deze doelen op lange termijn te bereiken.

Motivatie

Ten slotte kan doelgerichte financiële planning meer motiverend zijn dan traditionele financiële planning. Zodra je een duidelijk beeld hebt van je lange termijn doelen en een plan hebt om deze te bereiken, ben je waarschijnlijk meer geneigd gemotiveerd om je aan het plan te houden. Traditionele financiële planning kan ontmoedigend zijn. Dit komt vaak door het gevoel vast te zitten in een eindeloze cyclus van rekeningen betalen en uitgaven beheren is. Doelgerichte financiële planning biedt daarentegen een duidelijke weg naar financieel succes. Daarnaast kan het een bron van motivatie zijn voor hen die bewust willen werken aan hun doelen.

Conclusie

Hoewel traditionele financiële planning zijn voordelen heeft, biedt doelgerichte financiële planning verschillende voordelen die het voor veel mensen aantrekkelijker maken.

Doelgerichte financiële planning helpt je financieel succes en stabiliteit te bereiken door zich te richten op:

  • Lange termijn doelen (niet alleen financieel)
  • Flexibiliteit te bieden
  • Motivatie te bieden

Als je geïnteresseerd bent in doelgerichte financiële planning, overweeg dan om het gesprek met een financieel planner aan te gaan. Wil je gelijk beginnen plan dan hieronder een afspraak.

De emotionele kant van Financiële Planning: jouw welzijn voorop

De emotionele kant van Financiële Planning: jouw welzijn voorop

In de wereld van financiële planning ligt de focus vaak op cijfers, tabellen en grafieken. Het gaat om het plannen van investeringen, het opbouwen van pensioen en het veiligstellen van je toekomst. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe jouw emoties en psychologie een rol...

Wat is het belang van een Financieel Plan?

Het hebben van een financieel plan is van cruciaal belang om je geldzaken te beheren en je financiële doelstellingen te bereiken. Of je nu spaart voor jouw pensioen, een huis wilt kopen of je schulden wilt afbetalen, een goed doordacht financieel plan kan je helpen...

Het alternatief voor de zakelijke spaarrekening

Het alternatief voor de zakelijke spaarrekening

Heb je als ondernemer ook een zakelijke spaarrekening en is het saldo meer dan € 200.000? Lees dan in dit artikel hoe je met minder risico meer rendement uit je spaargeld kunt halen. Waarom een alternatief voor een zakelijke spaarrekening? Je vraagt je wellicht af...

Pin It on Pinterest

Share This