Afgunst overwinnen

16/08/2022 | Lifestyle Financiële Planning

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

Afgunst, een gevoel dat we allemaal wel kennen. Als amateurvoetballer, heb ik me regelmatig hopeloos ontoereikend gevoeld. Het lijkt wel of iedereen een soort natuurtalent is. En dan ben jij er nog. Competent, zeker. Competitief, tot op zekere hoogte. Maar geen prof. En hoewel iedereen je aanmoedigt, is het moeilijk om niet een beetje overweldigd te raken door hoeveel beter iedereen is. En we weten allemaal wat onmiddellijk volgt op een gevoel van hopeloze ontoereikendheid: afgunst.

Natuurlijk is afgunst niet beperkt tot het voetbalveld. Nu we allemaal talloze uren op sociale media doorbrengen, sijpelt het door in schijnbaar elk aspect van ons leven. En nergens steekt afgunst meer zijn lelijke kop op dan met geld.

Als ik denk aan afgunst, moet ik denken aan een opiniestuk uit 2014 in The New York Times dat opende met de regel: “In mijn laatste jaar op Wall Street was mijn bonus $ 3,6 miljoen – en ik was boos omdat het niet genoeg was.”

Sta even stil bij de afgunst achter deze uitspraak. Er gebeurde iets goeds met deze man, maar in zijn gedachten was het niet goed genoeg omdat hij wist dat er andere mensen waren die meer ontvingen. Wie krijgt een bonus van 3,6 miljoen dollar en wordt daar boos over?

Nou, waarschijnlijk het soort persoon dat zichzelf vergelijkt met iedereen die meer lijkt te hebben dan zij. AKA, wij allemaal.

Het is gemakkelijk om boos te worden op de man van Wall Street en te negeren hoe we ons schuldig maken aan precies dezelfde gevoelens van afgunst. Maar kijk maar eens hoe we omgaan met sociale media. We zijn er constant op gericht om het te laten lijken alsof we een beter leven hebben dan alle anderen. Maar zelfs als we onze eigen foto’s maken en filters toepassen op onze wereld, bladeren we door de fotostreams van andere mensen en voelen we ons jaloers op wat we zien. Het is een moeilijke cyclus om te doorbreken.

Hoe overwin je afgunst?

Het interessante aan dat opiniestuk is dat het niet is geëindigd zoals ik had verwacht. De ex-handelaar realiseerde zich uiteindelijk dat zijn afgunst en verslaving aan rijkdom hem pijn deden, en hij nam ontslag. De beslissing kwam niet vanzelf. Hij was bang afscheid te nemen van het leven dat hij kende (en de zevencijferige bonussen). Maar gelukkig vond hij een manier om de cyclus van afgunst te doorbreken en ontdekte hij wat hem eigenlijk gelukkig maakte. En het bleek weinig te maken te hebben met wat de man naast hem als bonus verdiende.

In feite bleek dat het voor hem alles te maken had met het leren geloven dat hij ‘genoeg’ had. Op Wall Street bestond het idee van ‘genoeg’ simpelweg niet. Het was als een sprookje. Nogmaals, dit is niet alleen het geval op Wall Street. De ervaring van het gevoel dat je nooit “genoeg” hebt is wat sociale media tot in het extreme met je kan doen. Je weet dat dit waar is. Hoe vaak zie je een foto en denk je niet: “Had ik maar wat meer geld … Had ik maar een beter lichaam … Was ik maar beter in …”?

Stel dat al die dingen gebeurden, je hebt meer geld, een beter lichaam en bent ergens beter in geworden. Wat dan?

Er zal altijd iets anders zijn dat we niet hebben dat iemand anders wel heeft, en onze afgunst wordt een trigger voor al het slechte gedrag dat we zogenaamd proberen te vermijden.

Het is tenslotte heel moeilijk om ons te focussen op de lange termijn en vast te houden aan ons financiële plan als dit het hebben van zo veel mogelijk plezier nu in de weg staat.

Laat jij je ook leiden door afgunst en wil je daar een einde aan maken? In een vrijblijvend kennismakingsgesprek ontdek je waarom geld voor jou belangrijk is en waar je wel gelukkig van wordt.

Tips voor een actief, gezond en financieel veilig gezinsleven

Tips voor een actief, gezond en financieel veilig gezinsleven

De meest effectieve gewoonten zijn vaak degene waar we op jonge leeftijd mee beginnen en waar enige verantwoordelijkheid bij komt kijken. Gezonde gewoonten inbouwen in je gezinsleven voldoet aan beide criteria. Als ouder kun je jouw eigen gezondheid verbeteren en...

Waarom de wijsheid van de markt AI verslaat

Waarom de wijsheid van de markt AI verslaat

Dit is de Nederlandse vertaling van een artikel van de hand van David Booth (chairman van Dimensional Fund Advisors) dat onlangs verscheen in de Financial Times. Kan kunstmatige intelligentie (AI) helpen bij aandelenselectie? Meer specifiek, kunnen beleggers AI...

De psychologie achter succesvol sparen

De psychologie achter succesvol sparen

Ben je wel eens geïrriteerd geweest over hoe je toekomstige ik je huidige spaarinspanningen niet lijkt te waarderen? Je bent zeker niet de enige. Onderzoekers hebben vastgesteld dat veel mensen moeite hebben om te sparen voor hun toekomstige zelf. Deze uitdaging heeft...

Pin It on Pinterest

Share This