Geld is gevoel

16/08/2022 | Lifestyle Financiële Planning

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

We weten allemaal hoe belangrijk het is om over geld te praten.

Maar als praten over geld zo belangrijk is, waarom hebben we het er dan zo moeilijk mee?

Misschien komt het omdat geld niet over de cijfers gaat, maar over de psychologie.

We hebben geleerd, als we al iets over geld hebben geleerd, dat het gaat om spreadsheets en rekenmachines. Het moet rationeel en redelijk zijn. Maar dan neem je samen met je partner het bankafschrift door, en voor je het weet zit je midden in een ruzie.

Het is een beetje alsof je een elektrisch hek pakt waarvan je niet wist dat het elektrisch was.

We weten allemaal dat hoe bezorgd, bang of opgewonden we ons ook voelen, 2+2 altijd gelijk is aan 4. Maar als het om geld gaat, staat 2+2 gelijk aan gevoelens. Want, zo blijkt, geld gaat niet over cijfers. Het gaat over psychologie.

Omdat geld zo’n emotioneel beladen onderwerp is, kan het moeilijk zijn om erover te praten. Dat snap ik. Maar alleen omdat het moeilijk is, betekent niet dat we het kunnen vermijden.

Er is een gedragspatroon rond geld. Te veel uitgeven, goedkope plastic items kopen met de gedachte dat ze ons geluk zullen brengen, niet sparen. Met andere woorden, het niet afstemmen van ons gebruik van geld – in termen van uitgaven, sparen en investeren – met wat we zeggen dat belangrijk voor ons is.

Niemand heeft ons ooit geleerd hoe we dit moeten doen. Het is dus tijd dat we onszelf onderwijzen.

En de zeer eenvoudige en gerichte les van deze week is precies dit: praten over geld is gelijk aan praten over gevoelens.

Als geld draait om spreadsheets, hoe past hebzucht dan in je spreadsheet? Hoe zit het met angst? Hoe zit het met de zorg dat je niet in staat zult zijn om het leven voor je kinderen te bieden dat je hoopte?

Dat zijn allemaal geldzaken verpakt in gevoelens. Of zijn het gevoelens verpakt in geldproblemen? Hoe dan ook, het punt staat nog steeds. Geld = Gevoelens. Geen wiskunde.

Hoe eerder we ons realiseren dat dat waar is, hoe eerder we realistische verwachtingen kunnen beginnen te hebben over hoe het is om over geld te praten.

Wil je graag hulp bij dit gesprek maak dan een vrijblijvende afspraak om te ontdekken wat voor jou belangrijk is en waar jij je geld aan wilt besteden.

10 inzichten om beter te beleggen

10 inzichten om beter te beleggen

In de praktijk merk ik dat er veel misverstanden bestaan over beleggen, hoe aandelenrendementen tot stand komen en hoe je hier als (particuliere) belegger van kunt profiteren. Daarom deel ik 10 inzichten om jou te helpen betere financiële keuzes te maken. 1. Het...

Waarom jij een levenstestament zou moeten overwegen

Waarom jij een levenstestament zou moeten overwegen

Het leven zit vol onverwachte wendingen. Je denkt misschien niet dagelijks na over situaties waarin je zelf niet meer in staat bent om je eigen beslissingen te nemen, maar het is een realiteit die ons allemaal kan treffen. Hier komt het levenstestament om de hoek...

De magie van samengestelde groei: in geld en gezondheid

De magie van samengestelde groei: in geld en gezondheid

Samengestelde groei is een van de krachtigste principes ter wereld. Vraag maar aan Albert Einstein, naar verluidt noemde hij dit het "achtste wereldwonder". De kleine beslissingen die we elke dag nemen, winnen na verloop van tijd aan kracht. Daarom is het belangrijk...

Pin It on Pinterest

Share This