Mijn bedrijf is mijn pensioen. Toch?

20/07/2022 | Lifestyle Financiële Planning

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

Pensioen hoef ik niet te doen, want mijn bedrijf is mijn pensioen. Deze opmerking krijg ik regelmatig te horen van ondernemers die ik spreek over hun financiële zaken. Ik snap die gedachte heel goed, want het getuigt van een aantal eigenschappen die je als succesvol ondernemer nodig hebt.

Wees realistisch over de toekomst

Een antwoord vanuit trots, vastberadenheid en geloof in eigen kunnen. En zo’n instelling kan ik alleen maar prijzen. Maar, tegelijkertijd vind ik het mijn taak om de waarheid over geld te vertellen. En dus vraag ik meer dan eens: “Op hoeveel waardeer jij je bedrijf dan over 20 jaar als je met pensioen gaat en waar baseer je dat op?”

Vaak krijg ik een antwoord met een groot bedrag en soms merk ik al wat twijfel. Dit gebeurt vooral als ik doorvraag. “Ken jij bedrijven die ineens minder waard werden, terwijl je dat nooit had gedacht?”

Die voorbeelden kennen de meeste mensen wel. Grote bedrijven zijn als Fortis, Imtech of V&D die het loodje leggen. Helaas zijn er lokaal ook vaak genoeg voorbeelden. Een platenzaak, restaurant of IT-bedrijf. Soms was een faillissement te wijten aan pech, soms aan snel veranderde omstandigheden en soms aan slecht ondernemerschap. Eén ding is zeker; in geen van die gevallen had de ondernemer dit als lange termijnvisie in gedachten.

“Verkoop je jezelf dan mee?”. Dit is een laatste vraag die vooral voor de specialistische ondernemer van belang is. Want anders verkoop je de vent en niet de tent.

Wat elke ondernemer zou moeten doen

Ik ben ervan overtuigd dat het leven geen generale repetitie is en dat je er nu het beste ervan moet maken. Dit betekent ook dat je realistisch moet kijken naar de toekomst. Daar hoort ook het beperken van risico’s bij. De gratis beleggingstip die ik iedereen geef: Stop niet al je eieren in één mandje. Waarom zou je dan als ondernemer voor je pensioen wel op één paard wedden? Zou het niet slimmer zijn om hier voorzichtiger mee om te gaan?

Tenzij je net als Henk en Thea in de afbeelding hierboven nooit van plan bent te stoppen met werken, adviseer ik je om jouw bedrijf niet als pensioen te zien. En natuurlijk is het werk dat voldoening geeft en je met veel passie doet. Maar het is niet je pensioen, want daar moet je zelf voor zorgen op een verantwoorde manier.

Hoe kun je dat dan doen?

  1. Vermogen opbouwen via een lijfrente,
  2. Vermogen opbouwen via een losse beleggingsrekening in privé,
  3. Vermogen opbouwen in de BV, dat niet gebruikt wordt als werkkapitaal.

En uiteraard zijn er andere mogelijkheden. Want de oplossing is nooit algemeen, maar altijd persoonlijk.

Ik kom graag langs op je bedrijf om te leren van je als ondernemer. Ik beloof je dat ik je de waarheid zal vertellen over je geld, zodat jij nu en in de toekomst in ieder geval financiële rust hebt!

Neem contact met me op via 0610017872 of tom@holofin.nl of plan gelijk een afspraak via onderstaande button.

Vind verspild geld en maak je financiële dromen waar

Vind verspild geld en maak je financiële dromen waar

Ik heb talloze uren van mijn leven doorgebracht met het praten met mensen over geld. Tijdens deze gesprekken komt één thema steeds weer naar voren. Angst. Bijna iedereen heeft een idee van hoe het financiële leven van hun dromen eruit zou zien. Bijna niemand heeft een...

Waar is je geld voor?

Waar is je geld voor?

Dat is misschien wel de belangrijkste vraag waarmee financieel planners je helpen. Als het doel van het leven alleen maar was om meer geld te verdienen, dan zou niemand ooit stoppen met werken. De beste manier waarop we onze tijd en ons geld besteden leidt ons naar...

Wat je als belegger van Star Trek kunt leren

Wat je als belegger van Star Trek kunt leren

Je weet het onderhand wel: de spaarrente staat laag en de overheid stuurt steeds meer op een participatiemaatschappij. Oftewel, je krijgt minder ondersteuning bij studiefinanciering, zorg en je pensioen. Beleggen is daardoor misschien een interessante oplossing voor...

Pin It on Pinterest

Share This