De magie van samengestelde groei: in geld en gezondheid

03/11/2023 | Lifestyle Financiële Planning

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

Samengestelde groei is een van de krachtigste principes ter wereld. Vraag maar aan Albert Einstein, naar verluidt noemde hij dit het “achtste wereldwonder”. De kleine beslissingen die we elke dag nemen, winnen na verloop van tijd aan kracht. Daarom is het belangrijk om een langetermijnvisie te hebben en een plan te maken – zowel voor je geld als je gezondheid – dat momentum creëert richting jouw persoonlijke doelen. Verspil de kracht van tijd niet wanneer je deze in jouw voordeel kunt gebruiken.

Het principe van samengestelde groei

De meesten van ons begrijpen dat kleine dingen optellen. Dit is nergens duidelijker dan in onze sport- en voedingsgewoonten. Het ruilen van slechts 10% van je calorieën uit vlees voor calorieën afkomstig van voornamelijk planten kan je levensduur verlengen. En voel je niet mislukt als je de 10.000 stappen per dag niet haalt. Uit een ander onderzoek blijkt dat 4.000 voldoende zijn om het risico op overlijden door welke oorzaak dan ook te verminderen. De conclusie? Wat we vandaag doen, heeft echt invloed op de toekomst.

Niemand verwacht sterker te worden door slechts één dag per maand gewichten te heffen. Maar als het gaat om investeren, denken sommige mensen dat een eenmalige grote winst de route naar succes is. Dit is simpelweg niet waar. Net zoals je spieren profiteren van de stapsgewijze toename in kracht door consistente training, profiteren je investeringen ook van een langetermijnperspectief. Want als het op investeren aankomt, betekent samengestelde groei meer dan dat kleine bedragen gewoon optellen. De potentiële exponentiële groei door samengestelde rendementen bewijst dat tijd letterlijk geld is.

Voorbeeld samengestelde groei

Stel, twee personen besluiten eenmalig € 10.000 te investeren met een gemiddeld jaarlijks rendement van 6%. De ene is 30 jaar oud en de andere 40. Wanneer ze 75 jaar oud zijn, zal de belegger die op 30-jarige leeftijd begon € 137.500 hebben, terwijl degene die op 40-jarige leeftijd begon € 76.500 zal hebben. Die extra 10 jaar beleggen in de markt blijken meer dan € 60.000 waard te zijn, ook al was de initiële investering hetzelfde. En houd er rekening mee dat het extra rendement alleen komt als je vasthoudt aan je plan en belegd blijft in de markt.

Samengestelde groei in tijd

Samengestelde groei in de praktijk

Laten we nu kijken naar het belang van de keuzes hoe je geld te investeren. Verschillende strategieën hebben verschillende doelstellingen. Een indexfonds streeft er bijvoorbeeld naar de rendementen van een specifieke index te volgen, terwijl een flexibele, factor gebaseerde aanpak streeft naar een outperformance ten opzichte van zijn benchmark. Een rendementsstijging van slechts 1% maakt een enorm verschil. We hebben zojuist gekeken naar samengestelde rendementen met een jaarlijks rendement van 6%.

Wat als je hetzelfde bedrag voor dezelfde tijd investeert, maar nu tegen een rendement van 7%? In plaats van te eindigen met € 137.500, eindigt de belegger die op 30-jarige leeftijd begon met € 210.000. Ja, je leest het goed. Dus neem je beleggingsbeslissingen zeer zorgvuldig. Neem geen genoegen met de status quo als je het net iets beter kunt doen, want een beetje wordt na verloop van tijd veel. Dit geld ook voor de kosten. Hoe lager de kosten, hoe meer er voor jou overblijft!

De wetenschap over samengestelde groei

In een boek dat zeer goed wordt verkocht, “Outlive: The Science and Art of Longevity”, schrijft arts Peter Attia dat “soms niets doen de riskantste keuze van allemaal is”. Hij heeft het over proactief zijn over je gezondheid, maar hetzelfde geldt voor beleggen, waar we praten over “opportunity cost” (kosten van gemiste kansen). Elke minuut dat je geld niet is belegd, is een minuut waarin het zich niet kan vermenigvuldigen.

Economie is de wetenschap van het maken van keuzes. Gezien het aantal keuzes dat mensen dagelijks moeten maken, zijn we allemaal economen.

Met de vooruitgang in de medische wetenschap leven velen van ons langer en gezonder dan ooit tevoren. Daarom is het belangrijker dan ooit om op de lange termijn te investeren. Want met goede gewoonten, zelfs als je pas op 40-jarige leeftijd begint met beleggen, kun je die extra 10 jaar van samengestelde rente toch nog krijgen.

Proactieve planning voor veranderingen

Proactieve planning voor veranderingen

Voorbereid zijn op de toekomst Als jonge ondernemer en ouder sta je voor constante veranderingen die zowel je persoonlijke als zakelijke leven beïnvloeden. Proactieve planning voor veranderingen is cruciaal om deze uitdagingen het hoofd te bieden zonder je financiële...

Het belang van financiële educatie

Het belang van financiële educatie

Kennis is macht in financiële planning Als jonge ondernemer is het van cruciaal belang om goed geïnformeerd te zijn over financiële zaken. Educatie speelt een sleutelrol in het effectief beheren van je persoonlijke en zakelijke financiën. Door een dieper begrip van...

Het belang van regelmatige financiële gezondheidsupdates

Het belang van regelmatige financiële gezondheidsupdates

Blijf op de hoogte van je financiële situatie Voor jonge ondernemers die continu groeien en hun bedrijf uitbreiden, is het essentieel om regelmatig de financiële gezondheid te evalueren. Regelmatige updates zorgen ervoor dat je financiële strategieën effectief blijven...

Pin It on Pinterest

Share This