De magie van samengestelde groei: in geld en gezondheid

03/11/2023 | Lifestyle Financiële Planning

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

Samengestelde groei is een van de krachtigste principes ter wereld. Vraag maar aan Albert Einstein, naar verluidt noemde hij dit het “achtste wereldwonder”. De kleine beslissingen die we elke dag nemen, winnen na verloop van tijd aan kracht. Daarom is het belangrijk om een langetermijnvisie te hebben en een plan te maken – zowel voor je geld als je gezondheid – dat momentum creëert richting jouw persoonlijke doelen. Verspil de kracht van tijd niet wanneer je deze in jouw voordeel kunt gebruiken.

Het principe van samengestelde groei

De meesten van ons begrijpen dat kleine dingen optellen. Dit is nergens duidelijker dan in onze sport- en voedingsgewoonten. Het ruilen van slechts 10% van je calorieën uit vlees voor calorieën afkomstig van voornamelijk planten kan je levensduur verlengen. En voel je niet mislukt als je de 10.000 stappen per dag niet haalt. Uit een ander onderzoek blijkt dat 4.000 voldoende zijn om het risico op overlijden door welke oorzaak dan ook te verminderen. De conclusie? Wat we vandaag doen, heeft echt invloed op de toekomst.

Niemand verwacht sterker te worden door slechts één dag per maand gewichten te heffen. Maar als het gaat om investeren, denken sommige mensen dat een eenmalige grote winst de route naar succes is. Dit is simpelweg niet waar. Net zoals je spieren profiteren van de stapsgewijze toename in kracht door consistente training, profiteren je investeringen ook van een langetermijnperspectief. Want als het op investeren aankomt, betekent samengestelde groei meer dan dat kleine bedragen gewoon optellen. De potentiële exponentiële groei door samengestelde rendementen bewijst dat tijd letterlijk geld is.

Voorbeeld samengestelde groei

Stel, twee personen besluiten eenmalig € 10.000 te investeren met een gemiddeld jaarlijks rendement van 6%. De ene is 30 jaar oud en de andere 40. Wanneer ze 75 jaar oud zijn, zal de belegger die op 30-jarige leeftijd begon € 137.500 hebben, terwijl degene die op 40-jarige leeftijd begon € 76.500 zal hebben. Die extra 10 jaar beleggen in de markt blijken meer dan € 60.000 waard te zijn, ook al was de initiële investering hetzelfde. En houd er rekening mee dat het extra rendement alleen komt als je vasthoudt aan je plan en belegd blijft in de markt.

Samengestelde groei in tijd

Samengestelde groei in de praktijk

Laten we nu kijken naar het belang van de keuzes hoe je geld te investeren. Verschillende strategieën hebben verschillende doelstellingen. Een indexfonds streeft er bijvoorbeeld naar de rendementen van een specifieke index te volgen, terwijl een flexibele, factor gebaseerde aanpak streeft naar een outperformance ten opzichte van zijn benchmark. Een rendementsstijging van slechts 1% maakt een enorm verschil. We hebben zojuist gekeken naar samengestelde rendementen met een jaarlijks rendement van 6%.

Wat als je hetzelfde bedrag voor dezelfde tijd investeert, maar nu tegen een rendement van 7%? In plaats van te eindigen met € 137.500, eindigt de belegger die op 30-jarige leeftijd begon met € 210.000. Ja, je leest het goed. Dus neem je beleggingsbeslissingen zeer zorgvuldig. Neem geen genoegen met de status quo als je het net iets beter kunt doen, want een beetje wordt na verloop van tijd veel. Dit geld ook voor de kosten. Hoe lager de kosten, hoe meer er voor jou overblijft!

De wetenschap over samengestelde groei

In een boek dat zeer goed wordt verkocht, “Outlive: The Science and Art of Longevity”, schrijft arts Peter Attia dat “soms niets doen de riskantste keuze van allemaal is”. Hij heeft het over proactief zijn over je gezondheid, maar hetzelfde geldt voor beleggen, waar we praten over “opportunity cost” (kosten van gemiste kansen). Elke minuut dat je geld niet is belegd, is een minuut waarin het zich niet kan vermenigvuldigen.

Economie is de wetenschap van het maken van keuzes. Gezien het aantal keuzes dat mensen dagelijks moeten maken, zijn we allemaal economen.

Met de vooruitgang in de medische wetenschap leven velen van ons langer en gezonder dan ooit tevoren. Daarom is het belangrijker dan ooit om op de lange termijn te investeren. Want met goede gewoonten, zelfs als je pas op 40-jarige leeftijd begint met beleggen, kun je die extra 10 jaar van samengestelde rente toch nog krijgen.

Waarom jij een levenstestament zou moeten overwegen

Waarom jij een levenstestament zou moeten overwegen

Het leven zit vol onverwachte wendingen. Je denkt misschien niet dagelijks na over situaties waarin je zelf niet meer in staat bent om je eigen beslissingen te nemen, maar het is een realiteit die ons allemaal kan treffen. Hier komt het levenstestament om de hoek...

Tips voor een actief, gezond en financieel veilig gezinsleven

Tips voor een actief, gezond en financieel veilig gezinsleven

De meest effectieve gewoonten zijn vaak degene waar we op jonge leeftijd mee beginnen en waar enige verantwoordelijkheid bij komt kijken. Gezonde gewoonten inbouwen in je gezinsleven voldoet aan beide criteria. Als ouder kun je jouw eigen gezondheid verbeteren en...

Waarom de wijsheid van de markt AI verslaat

Waarom de wijsheid van de markt AI verslaat

Dit is de Nederlandse vertaling van een artikel van de hand van David Booth (chairman van Dimensional Fund Advisors) dat onlangs verscheen in de Financial Times. Kan kunstmatige intelligentie (AI) helpen bij aandelenselectie? Meer specifiek, kunnen beleggers AI...

Pin It on Pinterest

Share This