Een leven dat bewust wordt geleefd

14/01/2023 | Lifestyle Financiële Planning

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

Het is gemakkelijk om te vergeten dat geld een middel is om een doel te bereiken, niet het doel zelf. Het hebben van een gezonde interesse in geld is geweldig, maar als je je er te veel op concentreert, kan het je afleiden van het echte doel ervan. Een goede manier om geld te zien is als ’tegoedbonnen’. Als je er niet van kunt genieten, wat heeft het dan voor zin.

Geld is ook een middel om anderen te helpen, of het nu familie is of iemand in nood. Uit onderzoek van Bronnie Ware, een Australische palliatieve zorgverpleegkundige, bleek dat in de top vijf waarvan stervenden spijt hadden, geld niet voorkwam. Ze gaf commentaar op de helderheid van visie die mensen aan het einde van hun leven krijgen. Een helderheid die zo vaak ontbreekt bij degenen die nog een leven voor zich hebben.

De top 5 dingen waarvan mensen op hun sterfbed spijt hebben waren:

  1. Ik wou dat ik de moed had gehad om een leven te leiden dat trouw was aan mezelf. Niet het leven dat anderen van me verwachtten.
  2. Ik wou dat ik niet zo hard had gewerkt.
  3. Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens te uiten.
  4. Ik wou dat ik in contact was gebleven met mijn vrienden.
  5. Ik wou dat ik mezelf gelukkiger had laten zijn.

Lifestyle, geen cijfers

De dingen waar we hoogstwaarschijnlijk spijt van zullen krijgen, hebben betrekking op de manier waarop we leefden. Niet op het geld dat we niet verdienden of niet uitgaven. Op ons sterfbed zullen we meer waarde hechten aan het contact met de mensen om ons heen dan aan ons banksaldo.

Hoewel financiële planning ook over geld gaat, is het van vitaal belang dat die cijfers zijn gekoppeld aan een gewenste levensstijl. En niet aan een verlangen om een willekeurig niveau van rijkdom te bereiken. Je noemt de jouwe misschien geen ‘bucketlist’, maar het is waarschijnlijk dat er dingen zijn die je graag zou willen doen waar je nog niet aan toe bent gekomen. Waar wacht je nog op? Ze kunnen variëren van een eenvoudig ding zoals het proberen van een nieuwe vorm van lichaamsbeweging, tot grotere dromen met langeafstandsreizen. Het belangrijkste is dat je erover nadenkt en dat je ervoor plant. Wanneer heb je voor het laatst iets van je lijstje afgevinkt?

Aan het eind van je leven zul jij je de dingen herinneren die je hebt gedaan en de plaatsen waar je naartoe bent gegaan, niet de beleggingsgrafieken waarnaar je hebt gekeken.

De grote afweging

Goede financiële planning gaat over het vinden van de voor jou juiste balans tussen plannen voor morgen terwijl je nog steeds geniet van het leven van vandaag. De afgelopen jaren met lockdowns en de huidige oversterfte hebben veranderd hoe mensen deze afweging maken. Hoewel het altijd al gold, is het nu duidelijker dan ooit dat we niet weten hoeveel morgens we nog hebben.

Sommige financiële professionals hebben klanten ervan overtuigd dat morgen altijd belangrijker is dan vandaag. Dit leidt tot een prioritering van de toekomst ten koste van een zinvol leven in het heden.

Hoewel de situatie in sommige gevallen om deze extreme benadering vraagt, wordt het concept van “sparen” te sterk versimpeld. Vaak zelfs teruggebracht tot alleen het geld dat je moet investeren. Het houdt geen rekening met de andere vormen van kapitaal die we tot onze beschikking hebben. Deze omvatten onze tijd, onze energie en ons talent. Een meer omvattende en evenwichtige benadering is wat we nodig hebben in deze tijd van grote onrust. Omvat je plan het vermogen om de dingen te doen die nu betekenis aan je leven zullen geven? Of ben je alleen gericht op de toekomst?

Wat ga je veranderen?

Hoewel de wereld nog steeds niet terug is naar “normaal”, en dat misschien nooit meer zal zijn, moedigen we je aan om na te denken over de tweede kans die de pandemie ons heeft gegeven om te kalibreren wat echt belangrijk voor ons is. De beperkingen die aan onze bewegingsvrijheid werden opgelegd, benadrukten de activiteiten en mensen die we het meest misten, evenals de dingen die we hadden uitgesteld.

Wat vond je vanzelfsprekend? Wie heb je gemist? Wat heb je niet kunnen doen? Wie ben je niet geworden? Terwijl de wereld zich opent, moedigen we je aan om actie te ondernemen voor je plannen. Het leven is, zoals we allemaal weten, zeker om te leven.

Mensen hebben herinneringen. Aandelenmarkten niet.

Mensen hebben herinneringen. Aandelenmarkten niet.

Een van de beste dingen van aandelenmarkten is dat ze geen herinneringen hebben. Ze herinneren zich niet meer wat er vorige week of vorig jaar is gebeurd. Ze weten niet eens meer wat er een minuut geleden is gebeurd. Prijzen veranderen op basis van wat er nu gebeurt...

Financieel onafhankelijk in vijf stappen

Financieel onafhankelijk in vijf stappen

Ik kan je zo ongeveer direct laten zien hoe je volledig financieel onafhankelijk kunt worden. Daarbij laat ik ook zien hoe je financiële zekerheid en gemoedsrust kunt hebben. Volg gewoon deze vijf stappen: Verkoop je huis en auto Met de opbrengst koop je een goedkoop...

Vind verspild geld en maak je financiële dromen waar

Vind verspild geld en maak je financiële dromen waar

Ik heb talloze uren van mijn leven doorgebracht met het praten met mensen over geld. Tijdens deze gesprekken komt één thema steeds weer naar voren. Angst. Bijna iedereen heeft een idee van hoe het financiële leven van hun dromen eruit zou zien. Bijna niemand heeft een...

Pin It on Pinterest

Share This