Financieel onafhankelijk in vijf stappen

14/01/2023 | Lifestyle Financiële Planning

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

Ik kan je zo ongeveer direct laten zien hoe je volledig financieel onafhankelijk kunt worden. Daarbij laat ik ook zien hoe je financiële zekerheid en gemoedsrust kunt hebben. Volg gewoon deze vijf stappen:

  1. Verkoop je huis en auto
  2. Met de opbrengst koop je een goedkoop vliegticket naar Kathmandu, Nepal
  3. Neem een korte, binnenlandse vlucht van Kathmandu naar Lukla (je zult genieten van de landing 😉).
  4. Doe je wandelschoenen aan en ga naar het noorden. Je komt uiteindelijk in een klein dorpje genaamd Jorsale aan de westkant van de Dudh Kosi-rivier, net ten zuiden van Namche Bazaar, in de spectaculaire regio Khumbu.
  5. Sla rechtsaf. Je bent nu buiten de gebaande paden. Na nog eens 30 minuten kom je in een ander klein dorp – je nieuwe huis! Hier kun je voor bijna niets een hutje voor jezelf kopen. Bovendien, met het grootste deel van de verkoopwaarde van je huis en auto op de bank, bent je de rijkste persoon in het dorp.

Daar ga je. Je bent nu klaar voor de rest van je leven. Ja, je moet misschien een halve kilometer of meer lopen voor je water, maar je zult de rest van je leven financieel onafhankelijk zijn. Je hebt ook totale financiële zekerheid en je bevindt je ook in wat sommigen een perfecte plek zouden noemen om echte gemoedsrust te vinden. Zo gemakkelijk kan het bereiken van financiële onafhankelijkheid zijn.

Maar….

Hoor ik je denken; “Wat? Moet ik een halve kilometer lopen voor mijn water? Dat lijkt me nogal een gedoe. En hoe zit het met mijn auto? Ik vind mijn auto leuk, nee bedankt. Ik wil niet zonder! En hoe zit het met mijn golfclub lidmaatschap? Hoe zit het met mijn high-tech muzieksysteem. Ik kan niet luisteren naar mijn favoriete muziek op iets minder dan mijn topklasse Bang & Olufsen.

Plotseling wordt wat nu gemakkelijk haalbaar was een stuk moeilijker. Het prijskaartje van financiële onafhankelijkheid is net gestegen door slechts één ding: levensstijl.

Levensstijl

Hier is een feit: Als het gaat om het plannen van je financiële toekomst, is de belangrijkste factor de kosten van je huidige en toekomstige gewenste levensstijl. Dat is wat elk financieel plan maakt of breekt. Hoewel het overduidelijk is, is levensstijl de enige factor die het vaakst over het hoofd wordt gezien, zelfs door financiële professionals. Veel adviseurs besteden weinig tot geen aandacht aan levensstijl en je gewenste uitgavenpatroon – misschien te enthousiast om het over je beleggingen te hebben.

Simpel gezegd, een ruime levensstijl kan een groot probleem betekenen, terwijl een eenvoudiger levensstijl een klein probleem kan betekenen: voor een ruime levensstijl heb je meer geld nodig. Voor een eenvoudiger levensstijl kun je toe met minder.

Denk er eens over na. Levensstijl is alles. Daar leef je voor. Het is waar je elke dag voor opstaat, om een beter leven voor jou en je gezin te creëren. Levensstijl is de manier waarop je ervoor kiest om je leven te leiden, of de manier waarop je ervoor kiest om dat niet te doen.

Levensstijl is herkenbaar. Het gaat erom wat je doet, en het gaat om wat je wilt doen. Het gaat ook om wat je niet wilt doen en wat je zult betalen om die dingen niet te doen.

Het zijn de kosten van je vakantie, huishoudster of oppas. Het zijn de uitgaven voor de studie van je kinderen, je tuinman of die ene dure hobby waar je zoveel plezier aan beleefd.

Hoe jouw ideale levensstijl eruitziet en wat je daarvoor nodig hebt bepaal jezelf. Feit is wel dat je ervoor moet plannen.

Levensstijl is het probleem. Denk er eens over na. Het is het enige dat iemand wil – en het is het enige dat je wilt behouden (afgezien van je gezondheid).

Lifestyle is waar we hard voor werken en waar we van willen genieten. Lifestyle is wat we willen    behouden en verbeteren.

Maakt jouw gewenste lifestyle nog geen onderdeel uit van je plan? Neem dan vrijblijvend contact met me op 0610017872 of tom@holofin.nl.

Beleggende huishoudens schieten uit de startblokken

Beleggende huishoudens schieten uit de startblokken

Uit een artikel van De Nederlandsche Bank met de titel Beleggende huishoudens schieten uit de startblokken in 2024 blijkt dat beleggende huishoudens een flinke toename van hun belegde vermogens hebben gezien in het eerste kwartaal. Dit komt enerzijds door nieuwe...

Proactieve planning voor veranderingen

Proactieve planning voor veranderingen

Voorbereid zijn op de toekomst Als jonge ondernemer en ouder sta je voor constante veranderingen die zowel je persoonlijke als zakelijke leven beïnvloeden. Proactieve planning voor veranderingen is cruciaal om deze uitdagingen het hoofd te bieden zonder je financiële...

Het belang van financiële educatie

Het belang van financiële educatie

Kennis is macht in financiële planning Als jonge ondernemer is het van cruciaal belang om goed geïnformeerd te zijn over financiële zaken. Educatie speelt een sleutelrol in het effectief beheren van je persoonlijke en zakelijke financiën. Door een dieper begrip van...

Pin It on Pinterest

Share This