Vind verspild geld en maak je financiële dromen waar

09/10/2022 | Lifestyle Financiële Planning

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

Ik heb talloze uren van mijn leven doorgebracht met het praten met mensen over geld.

Tijdens deze gesprekken komt één thema steeds weer naar voren.

Angst.

Bijna iedereen heeft een idee van hoe het financiële leven van hun dromen eruit zou zien.

Bijna niemand heeft een plan om daar te komen.

Na vele gesprekken over dit onderwerp te hebben gevoerd, heb ik een strategie bedacht die kan helpen.

Maar eerst een paar disclaimers:

  1. Het is moeilijk.  Een beetje zoals wanneer jouw arts je vertelt om meer groenten te eten en minstens een uur per dag te bewegen.
  2. Het is saai.  Alsof je een boom ziet groeien. Denk aan korte termijn saai, maar op de lange termijn spannend.

Als je niet bent afgehaakt op moeilijk of saai dan komt nu de strategie:

Het vier-stappenplan voor het financiële leven van je dromen!

Stap 1: Let op je uitgaven

Noem het budgetteren als je wilt, maar ik heb het in wezen over goed opletten als je geld uitgeeft. Dit kan zo eenvoudig zijn als het in een schriftje bijhouden van elke uitgave of het doelbewust bekijken van je maandelijkse rekeningafschrift. Wat je methode ook is, begin gewoon te ontdekken hoe je geld uitgeeft.

Stap 2: Vind verspild geld

Het moeilijke deel van sparen is niet het sparen zelf. Het moeilijke deel is het vinden van het geld om te sparen. Nog niet zo lang geleden bedacht ik een routine die hielp. Ik heb mijn rekeningafschriften afgedrukt en elke afschrijving doorgenomen. Op een van de afschriften vond ik de maandelijkse contributie voor de sportschool. Een bedrag van € 34,95 per maand.

Na het onderstrepen van de transactie nam ik even de tijd om na te denken. Hoe lang was het geleden dat ik in de sportschool was geweest? Sinds de corona-periode heb ik mezelf helemaal verloren in het buitensporten en nooit meer een bezoekje gebracht aan de sportschool. Na wat rekenwerk kwam ik tot de conclusie dat ik al 18 maanden niet meer was geweest. Al 18 maanden betaalde ik voor iets dat ik niet gebruikte. Ik had meer dan € 600 verspild. Het is gek dat ik het zo lang heb laten doorgaan, maar ik ben blij dat ik het gevonden heb!

Stap 3: Automatiseer besparingen

Als iets als opwindend kwalificeert, is het misschien dit: ik heb net € 34,95 per maand gevonden om te beginnen met sparen. Omdat ik dat geld al uitgaf ga ik het niet missen. Het enige wat ik hoefde te doen was inloggen in mijn bankapp en een automatische overboeking in te stellen. Laat je op dat moment niet afleiden door het vinden van de beste investering. Doe gewoon iets saais, zoals een Vanguard S&P 500-fonds, of maak de € 34,95 over naar de spaarrekening van je kinderen. Het belangrijkste onderdeel is het automatiseren van het gedrag. Laat het geld gewoon maandelijks van je betaalrekening halen en op een saaie spaar- of beleggingsrekening storten. Eenmaal ingeregeld is hier geen enkele wilskracht voor nodig.

Stap 4: Herhaal 🔁

Op het gevaar af het plan leuk te laten klinken, wat als je besluit er een spel van te maken? Een soort speurtocht! Print elke maand je bankafschrift en let zorgvuldig op elke afschrijving, zoek naar verspild geld en voeg het toe aan je geautomatiseerde besparingen. Kijk hoe vaak je het bedrag omhoog kunt krijgen. Kijk of je een reeks kunt starten en het bedrag elke maand kunt verhogen, zelfs als het slechts € 5 of € 10 is. Ik weet dat het misschien saai klinkt om € 34,95 te sparen, dan € 50, gevolgd door € 65 of zelfs € 67 (die twee eruo zijn ook belangrijk). Maar na verloop van tijd tellen die euro’s op. Hoe hoog kan jouw bedrag worden?

Enkele kennissen van mij speelden dit spel. Ze besteedden aandacht aan hun uitgaven, vonden verspild geld, automatiseerden hun spaargeld en herhaalden hun acties langer dan een decennium.

Toen ze begonnen, hadden ze een gek doel om € 1 miljoen euro te hebben. Ik weet nog dat ik dacht dat dat wel erg ambitieus was. Ze zouden iets spannends moeten doen, zoals beleggen in crypto of investeren in het beste beleggingsfonds ooit om dat te halen.

Toen, op een dag, werd ik gebeld. “Tom, we hebben het gehaald! We hebben net de grens van 1 miljoen euro bereikt.”

Ja, het kostte meer dan 10 jaar om consequent saaie dingen te doen, maar ze bereikten hun doel.

En het enige dat ze nodig hadden, was meer dan een decennium lang herhaaldelijk vier saaie stappen zetten.

Hoop dat dat helpt.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het bepalen van je doel of het vinden van verspild geld? Plan dan een vrijblijvende afspraak.

10 inzichten om beter te beleggen

10 inzichten om beter te beleggen

In de praktijk merk ik dat er veel misverstanden bestaan over beleggen, hoe aandelenrendementen tot stand komen en hoe je hier als (particuliere) belegger van kunt profiteren. Daarom deel ik 10 inzichten om jou te helpen betere financiële keuzes te maken. 1. Het...

Waarom jij een levenstestament zou moeten overwegen

Waarom jij een levenstestament zou moeten overwegen

Het leven zit vol onverwachte wendingen. Je denkt misschien niet dagelijks na over situaties waarin je zelf niet meer in staat bent om je eigen beslissingen te nemen, maar het is een realiteit die ons allemaal kan treffen. Hier komt het levenstestament om de hoek...

De magie van samengestelde groei: in geld en gezondheid

De magie van samengestelde groei: in geld en gezondheid

Samengestelde groei is een van de krachtigste principes ter wereld. Vraag maar aan Albert Einstein, naar verluidt noemde hij dit het "achtste wereldwonder". De kleine beslissingen die we elke dag nemen, winnen na verloop van tijd aan kracht. Daarom is het belangrijk...

Pin It on Pinterest

Share This