Zo heb je minder last van beursdalingen

23/08/2022 | Beleggen

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

Hoe zorgen we samen dat je het rendement haalt dat je nodig hebt? Wat is de gouden tip om te zorgen dat je minder last hebt van beursdalingen?

Om jouw financiële doelen te halen, heb je een goede beleggingservaring nodig. Onderzoek toont namelijk aan dat mensen die onrust hebben over hun beleggingen, slechtere beleggingsresultaten halen (onderzoek door DALBAR). Hoe minder stress iemand ervaart, hoe minder vaak gehandeld wordt op basis van emotie. De kans op een hoger rendement is daardoor groter en het behalen van jouw doelen dus ook. Zo is het cirkeltje weer rond.

Wat is dan de grote truc om betere beleggingsresultaten te halen?

Het is simpel. Ga maandelijks een vast bedrag inleggen! Oftewel: periodiek inleggen. Dit kan al vanaf 100 euro per maand. Periodiek inleggen zorgt ervoor dat je profiteert van het zogenaamd ‘gemiddeld aankopen’. Omdat je beleggingen aankoopt voor hoge én lage prijzen op willekeurige momenten, betaal je een gemiddelde prijs voor jouw aandelen. Zou je in één keer voor een hoger bedrag aandelen aangekocht hebben, terwijl de koersen hoger staan (en de aandelen dus duurder zijn)? Dan krijg je minder waar voor je geld.

Maar is het dan niet duurder om elke maand aandelen aan te kopen in plaats van alles in één keer? Je betaalt ten slotte élke maand weer aankoopkosten.

Het antwoord is gelukkig ‘nee’. Stel je hebt 1.200 euro om te beleggen en over dit bedrag worden aankoopkosten gerekend van laten we zeggen 1%. Koop je in één keer beleggingen aan van deze 1.200 euro? Dan betaal je 1% aankoopkosten, dus 12 euro. Verdeel je deze 1.200 euro over een heel jaar? Met andere woorden: je legt periodiek in. Dan betaal je elke maand 1% aankoopkosten over 100 euro. Dus 1% x 100 x 12 = 12 euro. De aankoopkosten blijven in totaal hetzelfde.

Ook dit is handig aan periodiek inleggen

Door automatisch een vast bedrag in te leggen, haal je de emotie uit de aankoopbeslissing. Je beleggingservaring wordt daardoor beter, want je ziet minder snel een daling in je portefeuille. Ik zal dit uitleggen aan de hand van een voorbeeld:

  1. Eenmalig 2.400 euro inleggen
  2. Eenmalig 1.200 euro inleggen en dan maandelijks 100 euro storten. Dus in totaal ook 2.400 euro.

Dit zijn uw resultaten:

Je ziet dat de periodieke inleg (de blauwe lijn) je een perceptievoordeel geeft. In de grafiek zie je een mooie opgaande blauwe lijn. Dit voelt natuurlijk een stuk prettiger. Ondanks een negatief rendement van -10% in de eerste maand, stijgen je beleggingen. Elke maand komt er namelijk weer 100 euro bij. De andere oranje lijn ziet er minder rooskleurig uit, want die is vlakker. Je ziet pas na tien maanden een positief resultaat.

Nóg een voordeel van periodiek inleggen

Met periodiek inleggen voeg je automatisch discipline toe aan je beleggingsplan. Waarom? Met een automatische incasso leg je vanzelf in. Dit betekent dat het geen moeite kost om bij te storten en elke storting brengt je dichter bij jouw doel. Het is makkelijker vol te houden dan wanneer je bewust moet besluiten om bij te storten. Irrelevante zaken als: de stand van de beurs of andere nieuwsberichten zorgen dan vaak voor twijfel, en dus uitstel. En geloof me, je kunt van tevoren bedenken dat je rationeel omgaat met zulke nieuwsberichten. Maar toch…, als het daadwerkelijk gebeurt komt er altijd emotie bij kijken.

Kortom

Periodiek beleggen zorgt in het begin voor een goed gevoel en discipline. Dit is nodig om ervaring op te doen als belegger. Daarnaast zorgen de extra stortingen voor een grotere kans op het behalen van je doelvermogen.

Zijn er dan alleen maar voordelen aan periodiek beleggen?

Nee, er is een nadeel dat ik wel moet benoemen.

Stel, je hebt een aanzienlijk bedrag om te beleggen. In plaats van dat je dit bedrag in één keer inlegt, ga je dit grote bedrag verdelen in bijv. 10 maandelijkse bedragen. Je profiteert daardoor minder van de kracht van de beurs. Hoe zit dit?

Beleggen doe je voor de lange termijn. En hoe langer je vermogen kan profiteren van rente op rente, hoe hoger het verwachte eindbedrag wordt. Als jouw vermogen dus langs de zijlijn staat te wachten, dan levert het vaak op termijn minder op. Ik kan je helpen om hierin slimme keuzes te maken.

Wil je meer weten over succesvol vermogen opbouwen en het bereiken van financiële doelen? Neem vooral contact op met mij. Samen zoeken we uit hoe we jouw vermogen strategisch het beste kunnen inleggen om een mooi beleggingsresultaat te krijgen.

Het alternatief voor de zakelijke spaarrekening

Het alternatief voor de zakelijke spaarrekening

Heb je als ondernemer ook een zakelijke spaarrekening en is het saldo meer dan € 200.000? Lees dan in dit artikel hoe je met minder risico meer rendement uit je spaargeld kunt halen. Waarom een alternatief voor een zakelijke spaarrekening? Je vraagt je wellicht af...

Mensen hebben herinneringen. Aandelenmarkten niet.

Mensen hebben herinneringen. Aandelenmarkten niet.

Een van de beste dingen van aandelenmarkten is dat ze geen herinneringen hebben. Ze herinneren zich niet meer wat er vorige week of vorig jaar is gebeurd. Ze weten niet eens meer wat er een minuut geleden is gebeurd. Prijzen veranderen op basis van wat er nu gebeurt...

Een leven dat bewust wordt geleefd

Een leven dat bewust wordt geleefd

Het is gemakkelijk om te vergeten dat geld een middel is om een doel te bereiken, niet het doel zelf. Het hebben van een gezonde interesse in geld is geweldig, maar als je je er te veel op concentreert, kan het je afleiden van het echte doel ervan. Een goede manier om...

Pin It on Pinterest

Share This