Maak je dromen waar

09/07/2022 | Lifestyle Financiële Planning

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin


Heb jij een bucketlist? Jack Nicholson en Morgan Freeman hebben dit idee enorm populair gemaakt met hun gelijknamige film in 2007. ‘The Bucket List’ vertelt het verhaal van twee mannen met compleet verschillende achtergronden. Ze ontmoeten elkaar in het ziekenhuis. Beiden zijn terminaal ziek en emotioneel zoekende. Edward, gespeeld door Jack Nicholson, is extreem rijk, maar erg eenzaam. Carter, Morgan Freeman’s karakter, heeft een liefhebbende familie en een sterk geloof, maar voelt zich vervreemd van zichzelf. Samen besluiten ze alle dingen te doen waar ze ooit van gedroomd hebben, voordat ze “de pijp aan Maarten geven”. Ofwel de Engelse uitdrukking “to kick the bucket”, waar de bucketlist zijn bestaansrecht aan ontleent.

De verhaallijn is gebaseerd op een bekend concept, ‘Carpe diem’. Deze Latijnse uitdrukking vertelt ons dat we de dag moeten plukken. Het doel van de film is om bewust te zijn van het feit dat het leven eindig is en we daarom het beste van onze tijd moeten maken.

De bucketlist kietelt je fantasie en helpt dromen waar te maken. Echter, maar weinig mensen nemen de tijd om te bepalen wat op hun lijst staat.

Hoe een financieel plan helpt je dromen waar te maken

Om zoveel mogelijk uit het leven te halen is het plannen van je financiële toekomst essentieel. Plannen voor later is een andere mind-set dan wachten op wat later komen gaat. Samen met jou breng ik in kaart wat jij echt belangrijk vindt in het leven en waaróm dat zo is. Met een financieel plan neem je het roer in handen om je geld te gebruiken voor het leven dat jij graag wilt leven.

Dat brengt ons terug bij de ‘bucket’ (NL: emmer). De bucket staat voor de pot met geld die nodig is om comfortabel te leven. Nu én in de toekomst. Het financiële planning traject start met het bepalen van jouw bucket. Een grote verzameling van pensioenpolissen, beleggingsrekeningen, spaarrekeningen, levensverzekeringen en lijfrentes kan het lastig maken een goed beeld te krijgen van jouw vermogen. Tijdens ons inventarisatiegesprek, help ik je inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven, bezittingen en schulden. Dit proces helpt om gestructureerd in kaart te brengen wat je verdient, hoe je belegt en, nog belangrijker, wat je nu uitgeeft en wat je in de toekomst wilt besteden.

Van bucket list naar je eigen financiële bucket

Het denken vanuit de bucket creëert drie scenario’s. Ten eerste kan je emmer leegraken, omdat je niet voldoende gespaart hebt voor de toekomst. Vaak denken mensen dat ze minder gaan besteden als ze met pensioen gaan. In werkelijkheid geef je juist meer uit, omdat je meer tijd hebt om dingen te ondernemen. Het kan zijn dat je vermogen opraakt door deze extra uitgaven. Misschien beleg je in fondsen met te hoge kosten of heb je polissen die niet rendabel zijn. Als je emmer leeg is, dan kun je jouw bucketlist niet afwerken. Dus geen safari over de Serengeti en die mooie Porsche blijft beslist in de showroom staan. 

Maar wat nu als de bucket overloopt? Je zult vast denken dat dit de beste uitkomst is. Je hebt efficiënt gespaard en bent bewust bezig geweest met je financiële toekomst. Je hebt meer dan genoeg voor de jaren die voor je liggen. Je voelt je gerustgesteld door deze situatie. Tegen welke ‘kosten’ heb je dit bereikt? Een overlopende emmer betekent dat je geld hebt vastgehouden, terwijl het je leven rijker had kunnen maken. De fiscus is tevreden met de erfbelasting bij overlijden, terwijl jij het vermogen had kunnen gebruiken om kansen te creëren en je ambities na te jagen.

Het laatste scenario is het beste voor jou; je hebt precies genoeg geld in je emmer. Deze loopt niet over en raakt ook zeker niet leeg. De emmer is precies zo gevuld dat je de vrijheid hebt om nu en in de toekomst te leven zoals jij dat wilt.

Financieel lifestyle planner

Als financieel planner is het mijn rol jou te helpen je emmer precies zo te vullen. Jouw wensen staan hierbij voorop, zodat je volop van je leven kunt genieten. Ik ben niet zomaar een financieel planner, maar zie mezelf als financieel lifestyle planner.

Met name het onderdeel ‘lifestyle’ is belangrijk. Voor mij is goede financiële planning niet slechts het voorbereiden voor later en het besparen van belasting, maar het plan dat we samen maken moet ervoor zorgen dat je de vrijheid krijgt om nú te leven. Dit doe ik met behulp van een holistische benadering, waarbij de nadruk ligt op wat jij belangrijk vindt en waarom. Ik help je te begrijpen waar je nu staat en waar je naartoe wilt.

Een schrijnende scène in de film speelt tijdens de zonsondergang op de top van een piramide. Carter vertelt Edward over een oud Egyptisch geloof waarbij zielen twee vragen worden gesteld aan de hemelpoort: “heeft u plezier gevonden in het leven?” en “heeft uw leven plezier gebracht bij anderen?” Als jij deze vragen gebruikt op het moment dat je beslissingen moet maken ben ik ervan overtuigd dat dit zorgt voor een betere balans in je leven.

Ben jij benieuwd wat er nodig is om jouw dromen waar te maken? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking en ontvang gratis jouw financiële roadmap.

Proactieve planning voor veranderingen

Proactieve planning voor veranderingen

Voorbereid zijn op de toekomst Als jonge ondernemer en ouder sta je voor constante veranderingen die zowel je persoonlijke als zakelijke leven beïnvloeden. Proactieve planning voor veranderingen is cruciaal om deze uitdagingen het hoofd te bieden zonder je financiële...

Het belang van financiële educatie

Het belang van financiële educatie

Kennis is macht in financiële planning Als jonge ondernemer is het van cruciaal belang om goed geïnformeerd te zijn over financiële zaken. Educatie speelt een sleutelrol in het effectief beheren van je persoonlijke en zakelijke financiën. Door een dieper begrip van...

Het belang van regelmatige financiële gezondheidsupdates

Het belang van regelmatige financiële gezondheidsupdates

Blijf op de hoogte van je financiële situatie Voor jonge ondernemers die continu groeien en hun bedrijf uitbreiden, is het essentieel om regelmatig de financiële gezondheid te evalueren. Regelmatige updates zorgen ervoor dat je financiële strategieën effectief blijven...

Pin It on Pinterest

Share This