Waar is je geld voor?

25/09/2022 | Lifestyle Financiële Planning

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

Dat is misschien wel de belangrijkste vraag waarmee financieel planners je helpen. Als het doel van het leven alleen maar was om meer geld te verdienen, dan zou niemand ooit stoppen met werken. De beste manier waarop we onze tijd en ons geld besteden leidt ons naar zinvollere ervaringen die ons helpen om als individu te groeien, contact te maken met onze geliefden en een positieve impact te hebben op de wereld om ons heen.

Herken je het gevoel dat je wordt geleefd door de waan van de dag? En dat je jezelf soms afvraag waar je het eigenlijk allemaal voor doet. Probeer dan aan de hand van de onderstaande stappen weer in contact te komen met wat voor jou het belangrijkste is.

1. Denk na over je doel.

Misschien wel het grootste obstakel tussen onszelf en ons gevoel van zingeving is het vinden van tijd om na te denken. Plan een blok tijd om gewoon te zitten, te ontspannen en na te denken over waar je nu bent in je leven. Je kunt mediteren, journaling of zelfs lichte oefeningen proberen als een manier om de rest van de wereld af te stemmen en je hoofd leeg te maken.

Zoveel van onze identiteit is verpakt in wat we doen voor de kost dat het belangrijk is om verder te denken dan hoe we geld verdienen. Denk na over de mensen die het belangrijkst voor je zijn en hoe je aan die relaties werkt. Denk na over de interesses die je had toen je jonger was, de cursussen die je volgde en hoe die dingen je ertoe brachten om je carrière te ontwikkelen of weg te gaan naar een andere baan. Stel je voor dat je een week helemaal niets hoeft te doen. Er is niemand die iets van je vraagt en je mag zelf weten wat je gaat doen? Wat zou jij dan doen met deze tijd? Hoe ziet jouw week eruit?

Nadat je deze vragen hebt doorgewerkt, zul je merken dat je al meer verbonden bent met het doel van je leven dan je je realiseerde. Misschien kun je zelfs al potentiële veranderingen benoemen waar je meer tijd aan wilt besteden, bijvoorbeeld meer tijd nemen voor jezelf in je wekelijkse routine, het volgen van een (online) cursus om een nieuwe vaardigheid te leren of zelfs een nieuwe carrière overwegen.

2. Focus op de kleine dingen.

Heel weinig mensen kunnen elke seconde van hun dag precies doen wat ze graag doen. De truc om door de onvermijdelijke sleur heen te komen, is om die momenten te koesteren waarop je je talenten voor hun meest zinvolle doeleinden gebruikt.

Het pandemietijdperk is bijvoorbeeld bijzonder stressvol geweest voor medische professionals. Artsen en verpleegkundigen hebben te kampen gehad met uitdagende werkomstandigheden, chagrijnige patiënten, personeelstekorten en het brengen van het slechtst denkbare nieuws. Maar ze hebben ook hun banden met collega’s verdiept, al hun vaardigheden en kennis uitgeoefend, nieuwe dingen geleerd en talloze mensen door ernstige ziekten geholpen.

Elke baan heeft die momenten van zingeving waar we allemaal meer tijd aan zouden moeten besteden. Wat je ook doet, er is altijd een eindklant wiens leven je beter maakt, een collega van die je hebt geholpen of van wie je leert, een probleem dat je kunt oplossen of een gezinslid dat profiteert van de vruchten van je arbeid.

3. Onderneem meer doelgerichte acties.

Als je werkdag zo vol is dat je er niet meer zingeving in kunt stoppen, moet je misschien meer bewust zijn van hoe je je tijd buiten het werk doorbrengt. Doe vrijwilligerswerk op een school of sportvereniging. Leer of begeleid de volgende generatie professionals in jouw vakgebied. Word een uur eerder wakker zodat je wat extra tijd kunt besteden aan je trainingsdoelen of hobby’s. Investeer in meer doelgerichte relaties door het werk op het werk te laten en je vrije tijd te richten op vrienden en familie.

Of, als je huidige baan je rendement op het leven gewoon niet verbetert, begin dan te werken aan een plan dat je zal helpen een soepele overgang naar je volgende baan te maken.

Ben jij er al uit waar je geld voor is?

Als lifestyle financieel planner is het mijn doel je te helpen met het opstellen van een persoonlijk financieel plan dat je leven, werk en geld op een doelgerichte manier met elkaar verbindt. Bel me voor een kennismaking om te bespreken hoe ik je kan helpen meer uit jouw geld te halen.

10 inzichten om beter te beleggen

10 inzichten om beter te beleggen

In de praktijk merk ik dat er veel misverstanden bestaan over beleggen, hoe aandelenrendementen tot stand komen en hoe je hier als (particuliere) belegger van kunt profiteren. Daarom deel ik 10 inzichten om jou te helpen betere financiële keuzes te maken. 1. Het...

Waarom jij een levenstestament zou moeten overwegen

Waarom jij een levenstestament zou moeten overwegen

Het leven zit vol onverwachte wendingen. Je denkt misschien niet dagelijks na over situaties waarin je zelf niet meer in staat bent om je eigen beslissingen te nemen, maar het is een realiteit die ons allemaal kan treffen. Hier komt het levenstestament om de hoek...

De magie van samengestelde groei: in geld en gezondheid

De magie van samengestelde groei: in geld en gezondheid

Samengestelde groei is een van de krachtigste principes ter wereld. Vraag maar aan Albert Einstein, naar verluidt noemde hij dit het "achtste wereldwonder". De kleine beslissingen die we elke dag nemen, winnen na verloop van tijd aan kracht. Daarom is het belangrijk...

Pin It on Pinterest

Share This