Waar is je geld voor?

25/09/2022 | Lifestyle Financiële Planning

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

Dat is misschien wel de belangrijkste vraag waarmee financieel planners je helpen. Als het doel van het leven alleen maar was om meer geld te verdienen, dan zou niemand ooit stoppen met werken. De beste manier waarop we onze tijd en ons geld besteden leidt ons naar zinvollere ervaringen die ons helpen om als individu te groeien, contact te maken met onze geliefden en een positieve impact te hebben op de wereld om ons heen.

Herken je het gevoel dat je wordt geleefd door de waan van de dag? En dat je jezelf soms afvraag waar je het eigenlijk allemaal voor doet. Probeer dan aan de hand van de onderstaande stappen weer in contact te komen met wat voor jou het belangrijkste is.

1. Denk na over je doel.

Misschien wel het grootste obstakel tussen onszelf en ons gevoel van zingeving is het vinden van tijd om na te denken. Plan een blok tijd om gewoon te zitten, te ontspannen en na te denken over waar je nu bent in je leven. Je kunt mediteren, journaling of zelfs lichte oefeningen proberen als een manier om de rest van de wereld af te stemmen en je hoofd leeg te maken.

Zoveel van onze identiteit is verpakt in wat we doen voor de kost dat het belangrijk is om verder te denken dan hoe we geld verdienen. Denk na over de mensen die het belangrijkst voor je zijn en hoe je aan die relaties werkt. Denk na over de interesses die je had toen je jonger was, de cursussen die je volgde en hoe die dingen je ertoe brachten om je carrière te ontwikkelen of weg te gaan naar een andere baan. Stel je voor dat je een week helemaal niets hoeft te doen. Er is niemand die iets van je vraagt en je mag zelf weten wat je gaat doen? Wat zou jij dan doen met deze tijd? Hoe ziet jouw week eruit?

Nadat je deze vragen hebt doorgewerkt, zul je merken dat je al meer verbonden bent met het doel van je leven dan je je realiseerde. Misschien kun je zelfs al potentiële veranderingen benoemen waar je meer tijd aan wilt besteden, bijvoorbeeld meer tijd nemen voor jezelf in je wekelijkse routine, het volgen van een (online) cursus om een nieuwe vaardigheid te leren of zelfs een nieuwe carrière overwegen.

2. Focus op de kleine dingen.

Heel weinig mensen kunnen elke seconde van hun dag precies doen wat ze graag doen. De truc om door de onvermijdelijke sleur heen te komen, is om die momenten te koesteren waarop je je talenten voor hun meest zinvolle doeleinden gebruikt.

Het pandemietijdperk is bijvoorbeeld bijzonder stressvol geweest voor medische professionals. Artsen en verpleegkundigen hebben te kampen gehad met uitdagende werkomstandigheden, chagrijnige patiënten, personeelstekorten en het brengen van het slechtst denkbare nieuws. Maar ze hebben ook hun banden met collega’s verdiept, al hun vaardigheden en kennis uitgeoefend, nieuwe dingen geleerd en talloze mensen door ernstige ziekten geholpen.

Elke baan heeft die momenten van zingeving waar we allemaal meer tijd aan zouden moeten besteden. Wat je ook doet, er is altijd een eindklant wiens leven je beter maakt, een collega van die je hebt geholpen of van wie je leert, een probleem dat je kunt oplossen of een gezinslid dat profiteert van de vruchten van je arbeid.

3. Onderneem meer doelgerichte acties.

Als je werkdag zo vol is dat je er niet meer zingeving in kunt stoppen, moet je misschien meer bewust zijn van hoe je je tijd buiten het werk doorbrengt. Doe vrijwilligerswerk op een school of sportvereniging. Leer of begeleid de volgende generatie professionals in jouw vakgebied. Word een uur eerder wakker zodat je wat extra tijd kunt besteden aan je trainingsdoelen of hobby’s. Investeer in meer doelgerichte relaties door het werk op het werk te laten en je vrije tijd te richten op vrienden en familie.

Of, als je huidige baan je rendement op het leven gewoon niet verbetert, begin dan te werken aan een plan dat je zal helpen een soepele overgang naar je volgende baan te maken.

Ben jij er al uit waar je geld voor is?

Als lifestyle financieel planner is het mijn doel je te helpen met het opstellen van een persoonlijk financieel plan dat je leven, werk en geld op een doelgerichte manier met elkaar verbindt. Bel me voor een kennismaking om te bespreken hoe ik je kan helpen meer uit jouw geld te halen.

Beleggende huishoudens schieten uit de startblokken

Beleggende huishoudens schieten uit de startblokken

Uit een artikel van De Nederlandsche Bank met de titel Beleggende huishoudens schieten uit de startblokken in 2024 blijkt dat beleggende huishoudens een flinke toename van hun belegde vermogens hebben gezien in het eerste kwartaal. Dit komt enerzijds door nieuwe...

Proactieve planning voor veranderingen

Proactieve planning voor veranderingen

Voorbereid zijn op de toekomst Als jonge ondernemer en ouder sta je voor constante veranderingen die zowel je persoonlijke als zakelijke leven beïnvloeden. Proactieve planning voor veranderingen is cruciaal om deze uitdagingen het hoofd te bieden zonder je financiële...

Het belang van financiële educatie

Het belang van financiële educatie

Kennis is macht in financiële planning Als jonge ondernemer is het van cruciaal belang om goed geïnformeerd te zijn over financiële zaken. Educatie speelt een sleutelrol in het effectief beheren van je persoonlijke en zakelijke financiën. Door een dieper begrip van...

Pin It on Pinterest

Share This