Wat je als belegger van Star Trek kunt leren

24/08/2022 | Beleggen

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

Je weet het onderhand wel: de spaarrente staat laag en de overheid stuurt steeds meer op een participatiemaatschappij. Oftewel, je krijgt minder ondersteuning bij studiefinanciering, zorg en je pensioen.

Beleggen is daardoor misschien een interessante oplossing voor je geworden. Want hoe ga je anders extra vermogen opbouwen? In dit blog lees je waarom alleen sparen niet per se verstandig is. Bovendien leek beleggen vroeger alleen een optie te zijn voor de Dagobert Ducks van deze wereld. Maar hopelijk weet je dat beleggen tegenwoordig toegankelijk is voor iedereen. Spaar je minimaal 100 euro per maand? Lees dan vooral verder.

Laten we ervan uitgaan dat je al een spaarbuffer hebt voor korte termijnuitgaven en daarnaast dus minimaal 100 euro per maand ‘overhoudt’. Het geld dat je overhoudt kun je gaan beleggen. Maar hoe? Schakel je een financieel adviseur in? Of wil je die adviseurskosten besparen door zelf te beleggen? Er zijn tegenwoordig genoeg online platformen waarmee je zelf simpel en snel een rekening kunt openen. Informatie over beleggingen en de markten zijn online toch makkelijk te vinden? Zo moeilijk kan beleggen toch niet zijn? Het enige waar je rekening mee moet houden is: laag kopen, hoog verkopen.

Hoe presteren zelfbeleggers?

DALBAR, een toonaangevend onderzoeksbureau voor de financiële dienstverlening, doet al jarenlang onderzoek naar beleggingsresultaten. Hun studies tonen aan dat zelfbeleggers minimaal 4% rendement laten liggen. Een ontzettend hoog percentage! En hoe komt dat? Omdat de meeste zelfbeleggers worden beïnvloed door hun emotie. Ze laten zich leiden door het nieuws (‘Coronasituatie leidt tot recessie!’) en verliezen daardoor de tegeltjeswijsheid ‘Laag kopen, hoog verkopen’ uit het oog.

Maar jij bent anders

Of toch niet? Bijna iedereen die dit leest denkt: “Ik kan mijn emoties wél onder controle houden. Zoiets laat ik me niet gebeuren”. En dit is nu juist dé psychologische valkuil die voor slechte beleggingsbeslissingen zorgt. Wij mensen denken namelijk dat we dingen beter kunnen dan anderen. Overconfidence bias noemen ze het in de gedragspsychologie. En dit psychologische kwaaltje is niet beperkt tot een klein clubje mensen. Nee. Tussen de 70% en 98% van de mensen schatten hun ‘eigen kunnen’ beter in.

Kapitein Kirk versus Mr. Spock

In de science fiction-serie Star Trek speelde het verschil tussen emotie en ratio vaak een rol. Kapitein Kirk, de kapitein van het ruimteschip Starship Enterprise, nam beslissingen op basis van zijn menselijke intuïtie. Terwijl officier Mr. Spock, half buitenaards, pure logica en onderbouwde analyses gebruikte om keuzes te maken. En hoewel het instinct van Kapitein Kirk vaak voor een goede afloop zorgde in de serie, zouden we de ratio van Spock in de wereld van beleggen goed kunnen gebruiken. Spock vond het ‘onderbuikgevoel’ van Kapitein Kirk irrationeel en dat geldt bij het maken van beleggingskeuzes net zo. Er zullen vast gevallen zijn waarin het volgen van een voorgevoel winstgevend bleek te zijn, maar niet vaak. Op de lange termijn zullen rede, logica en discipline elke keer de emotie verslaan.

Live long and prosper

Ons probleem is dat we, net als Kapitein Kirk, mensen zijn. Onszelf scheiden van emotie gaat tegen onze aard in. Een adviseur zorgt dat je de juiste beslissingen maakt. Je blijft op koers, juíst in tijden dat de beurs omhoog knalt of omlaag dondert.

Mr. Spock groette met “Live long and prosper”. Oftewel: veel gezondheid en welvaart. Een goede gezondheid kunnen we ons alleen maar wensen, maar aan een goede welvaart kunnen we bouwen. Welvaart betekent voor iedereen iets anders: minder dagen werken, een vakantiehuis kopen, studie van de kinderen kunnen betalen of ‘gewoon’ financiële rust hebben. Ik help je graag om daar inzicht in te krijgen.

Tips voor een actief, gezond en financieel veilig gezinsleven

Tips voor een actief, gezond en financieel veilig gezinsleven

De meest effectieve gewoonten zijn vaak degene waar we op jonge leeftijd mee beginnen en waar enige verantwoordelijkheid bij komt kijken. Gezonde gewoonten inbouwen in je gezinsleven voldoet aan beide criteria. Als ouder kun je jouw eigen gezondheid verbeteren en...

Waarom de wijsheid van de markt AI verslaat

Waarom de wijsheid van de markt AI verslaat

Dit is de Nederlandse vertaling van een artikel van de hand van David Booth (chairman van Dimensional Fund Advisors) dat onlangs verscheen in de Financial Times. Kan kunstmatige intelligentie (AI) helpen bij aandelenselectie? Meer specifiek, kunnen beleggers AI...

De psychologie achter succesvol sparen

De psychologie achter succesvol sparen

Ben je wel eens geïrriteerd geweest over hoe je toekomstige ik je huidige spaarinspanningen niet lijkt te waarderen? Je bent zeker niet de enige. Onderzoekers hebben vastgesteld dat veel mensen moeite hebben om te sparen voor hun toekomstige zelf. Deze uitdaging heeft...

Pin It on Pinterest

Share This