Waarom sparen niet per se positief is

24/08/2022 | Beleggen

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

De spaarrentes staan historisch laag en tóch sparen we in Nederland massaal. Tijdens de coronacrisis heeft Nederland zelfs een recordbedrag gespaard. De Nederlandse Bank liet weten dat dit spaarbedrag nog nooit zo hoog is geweest. In ieder geval niet sinds hun metingen vanaf 1998. Waarom is dit slim? En waarom soms onhandig?

Het is slim

Laten we beginnen met het goede nieuws. Sparen is verstandig voor iedereen. Sterker nog; mijn advies is altijd om eerst een goede spaarpot op te bouwen. De reden is misschien voor de hand liggend; een buffer is noodzakelijk.

In Nederland kan een groot aantal mensen een onverwachte tegenvaller van € 500,- namelijk niet zomaar betalen. En dat heeft zeker niet altijd te maken met een te laag inkomen. Vaak komt het omdat de financiële huishouding niet in orde is. Je kunt je voorstellen hoeveel onrust zoiets veroorzaakt. Daarom is sparen slim en noodzakelijk. Je vangt zo onvoorziene uitgaven op en daarnaast kun je geplande uitgaven doen. Bijvoorbeeld een vakantie, nieuwe auto of verbouwing betaal je van de spaarrekening.

Het is onhandig

Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat sparen risicovol is. Dit heeft te maken met de sluipmoordenaar die elk jaar iets van je spaargeld afsnoept. De officiële term is ‘inflatie’. Op dit moment is de inflatie natuurlijk extreem hoog, maar ook op de lange termijn hebben we altijd te maken gehad met een zekere inflatie.

Grafiek die het verloop van de inflatie in Nederland laat zien van 1960 tot 2022.
Historische inflatie (CPI). Bron: Inflation EU

Stel je kocht een zak aardappelen in 1991. Heb je enig idee wat dat destijds kostte? Op de website van het CBS vind je het antwoord. Het kostte € 0,40. Wat kost het als je vandaag diezelfde kilo gaat kopen bij je lokale buurtsuper? Maar liefst € 1,79. Je betaalt dus ruim 4 keer zoveel. De vraag is natuurlijk of het was gelukt om met je spaarrekening die € 0,40 te laten groeien tot € 1,79. Je voelt het waarschijnlijk al aankomen, dat is niet gelukt. Sterker nog je € 0,40 cent is na 31 jaar sparen maar € 0,90 waard.

Simpeler gesteld; door te sparen eet je na 31 jaar 50% minder aardappelen. Als je met z’n tweeën bent, dan heeft één van jullie beiden geen aardappelen.

Denk ook aan je toekomst

Enkel sparen is vanuit dit perspectief bezien nogal een risico vind ik. Helemaal als we dit doortrekken naar je pensioen of de studie voor je kinderen. Inflatie is van alle tijden en zal er op termijn ook altijd blijven. Dit is zelfs het streven van de Europese Centrale Bank. Het is helemaal niet slecht om te sparen voor geld dat je op korte termijn nodig hebt.

Het is aannemelijk dat je in de toekomst ook geld nodig hebt om het leven te leiden dat je graag wilt.  Je wilt wellicht een goed pensioen, eerder stoppen met werken of je (klein)kinderen helpen met een makkelijke start? Dan kun je twee dingen doen:

  1. Je gaat nog veel meer sparen. Als je maar genoeg opzijzet, dan kun je ook de aardappelen over 19 jaar blijven kopen. Dit betekent wel dat je al in 1991 50% extra moest sparen. Dus geen 40 eurocent, maar 60 eurocent. De vraag is of je dat extra geld nu kunt missen.

  2. Een alternatief is zorgen dat je meer rendement maakt op je vermogen. Omdat rendement en risico hand-in-hand gaan zul je wel meer risico moeten nemen als je ook een hoger rendement verwacht. Door op een verantwoorde manier te beleggen is het voor de meeste mensen mogelijk een goed resultaat te halen. Hierdoor worden een goed pensioen, eerder stoppen met werken of dat zetje voor je (klein)kinderen mogelijk.

Waar veel mensen denken dat sparen risicoloos is, weten mijn klanten dat enkel sparen juist risicovol is. Wil je weten wat voor jou de meest optimale balans is? Neem dan contact met mij op via 0610017872 of tom@holofin.nl en dan bepalen we samen hoe we jouw financiële toekomst vorm kunnen geven.

Vind verspild geld en maak je financiële dromen waar

Vind verspild geld en maak je financiële dromen waar

Ik heb talloze uren van mijn leven doorgebracht met het praten met mensen over geld. Tijdens deze gesprekken komt één thema steeds weer naar voren. Angst. Bijna iedereen heeft een idee van hoe het financiële leven van hun dromen eruit zou zien. Bijna niemand heeft een...

Waar is je geld voor?

Waar is je geld voor?

Dat is misschien wel de belangrijkste vraag waarmee financieel planners je helpen. Als het doel van het leven alleen maar was om meer geld te verdienen, dan zou niemand ooit stoppen met werken. De beste manier waarop we onze tijd en ons geld besteden leidt ons naar...

Wat je als belegger van Star Trek kunt leren

Wat je als belegger van Star Trek kunt leren

Je weet het onderhand wel: de spaarrente staat laag en de overheid stuurt steeds meer op een participatiemaatschappij. Oftewel, je krijgt minder ondersteuning bij studiefinanciering, zorg en je pensioen. Beleggen is daardoor misschien een interessante oplossing voor...

Pin It on Pinterest

Share This