Hoe financier je de studie van je kinderen?

24/08/2022 | Beleggen

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

Je kind gaat studeren en dan? Voor sommigen ligt de studie te ver om elke dag heen en weer te reizen, dus moet een kamer worden gezocht. Gek…, ineens is het minder druk in huis. Of… toch niet?
Want kan je kind het eigenlijk wel veroorloven om ‘op kamers’ te gaan? Wat kost een studie überhaupt? En hoe zorg je ervoor dat je kind kan starten zonder financiële zorgen?

Zoveel kost het om je kind te laten studeren

Het Nibud doet regelmatig onderzoek naar de kosten van een uitwonend studerend kind. Ze kijken dan naar de gemiddelde maandelijkse kosten van huur (417 euro), boodschappen (181 euro), zorgverzekering (106 euro) enzovoorts. Ook worden de jaarlijkse kosten voor collegegeld en boeken meegenomen. De totale kosten lopen op tot wel 50.000 euro voor een kind dat vier jaar op kamers woont tijdens de studie.

Vroeger, toen DUO nog de IB-groep heette, was de studiefinanciering een gift. Nu is dat anders en worden we, ook weer in het kader van de participatiemaatschappij, geacht studiekosten zelf op te brengen of te lenen. Er zijn overigens op dit moment plannen om weer terug te keren naar het oude stelsel.

Veel van mijn klanten willen, los van de overheid, hun kinderen helpen met een soepele start tijdens en na de studie. Zij vinden het belangrijk dat hun kind de tijd heeft om te studeren en willen voorkomen dat allerlei trucs moeten worden uitgehaald om alles te kunnen betalen.

Wat is de oplossing om de studie van je kind te financieren?

Je voelt het vast al aankomen. Het is tijd om vermogen op te bouwen voor je kind. Dit kan op verschillende manieren. Je gaat sparen of beleggen. Of allebei. En natuurlijk is het slim om zo snel mogelijk te beginnen! Dit heeft alles te maken met wat Einstein het achtste wereldwonder noemde; rente-op-rente effect. Meer hierover lees je in dit artikel.

Hoe werkt dit achtste wereldwonder?

Tegenwoordig kennen we dit effect ook door de Reproductiefactor van het coronavirus, de ‘R’. Hoe hoger de ‘R’ is, hoe sneller het aantal besmettingen toeneemt.

Deze ‘R’ bestaat ook op je spaarrekening en bij beleggen. De ‘R’ van rendement. Hoe eerder je begint, hoe langer je profiteert van een hoge(re) ‘R’. Het is een soort sneeuwbaleffect. Ik zal dit effect uitleggen aan de hand van een voorbeeld:

Stel, je belegt 5.000 euro. Je belegt dit 20 jaar en elk jaar haal je 6% rendement. Dan heb je:

  1. In jaar 1: 6% rente over 5.000 euro = 5.300 euro
  2. In jaar 2: 6% rente over 5.300 euro = 5.618 euro
  3. In jaar 3: 6% rente over 5.618 euro = 5.955 euro
  4. In jaar 20: 6% rente over 15.128 euro = 16.035 euro


Je begon met 5.000 euro en eindigt na 20 jaar beleggen met 16.035 euro. Je hebt de tijd en het rendement haar werk laten doen.

Maar wat is realistisch voor de studie van je kind?

Laten we er even vanuit gaan dat je een kersverse ouder bent. Je verwacht dan ongeveer over 17 jaar het geld nodig te hebben en streeft naar een bedrag van 40.000 euro. Door de lange looptijd kun je beleggen in een risicovol beleggingsprofiel. Op basis van een zeer offensief risicoprofiel bedraagt het prognoserendement 6,4%.  Met dit prognoserendement én een looptijd van 17 jaar is een inleg van 125 per maand voldoende om je doelstelling van 40.000 euro te halen. 125 euro per maand opzijzetten klinkt niet als een onmogelijke opgave toch? Zo zie je maar weer, tijd is je vriend. Hoe eerder je begint met geld opzijzetten, des te beter.

Wat als je minder tijd hebt? Of minder risico wil nemen?

Minder tijd of minder risico betekent dat je meer moet inleggen. Stel je hebt nog maar 10 jaar om te beleggen in plaats van 17 jaar, dan is 250 euro per maand nodig om de doelstelling van 40.000 euro te halen.

Of misschien wil je liever sparen, omdat je dat minder risicovol vindt. Hoewel de rente op dit moment nul of zelfs negatief is is het reëel om op een lange termijn een gemiddelde rente van 1% te verwachten. Spaar je 17 jaar lang met een rendement van 1%? Dan moet je 180 euro per maand inleggen om je doelstelling te halen.

Kortom

Sparen of beleggen? Er is geen goed of fout. Je moet zelf bepalen wat bij je past. Wat is je doelstelling? Wat kun je missen? Hoeveel tijd heb je om vermogen op te bouwen? Wat in ieder geval slim is; start op tijd met geld opzijzetten. En wil je onderzoeken op welke manier je vermogen kunt opbouwen? Dan adviseer ik je graag wat het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Want samen komen we verder en helpen we de volgende generatie met een goede start.

De emotionele kant van Financiële Planning: jouw welzijn voorop

De emotionele kant van Financiële Planning: jouw welzijn voorop

In de wereld van financiële planning ligt de focus vaak op cijfers, tabellen en grafieken. Het gaat om het plannen van investeringen, het opbouwen van pensioen en het veiligstellen van je toekomst. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe jouw emoties en psychologie een rol...

Wat is het belang van een Financieel Plan?

Het hebben van een financieel plan is van cruciaal belang om je geldzaken te beheren en je financiële doelstellingen te bereiken. Of je nu spaart voor jouw pensioen, een huis wilt kopen of je schulden wilt afbetalen, een goed doordacht financieel plan kan je helpen...

Wat is het voordeel van een doelgericht financieel plan?

Wat is het voordeel van een doelgericht financieel plan?

Als het gaat om financiële planning, zijn er verschillende benaderingen die mensen hanteren. Als we het hebben over traditionele financiële planning kijkt de financieel planning naar iemands financiële situatie. Deze situatie wordt geanalyseerd, en op basis daarvan...

Pin It on Pinterest

Share This