Zo time je succesvol de beurs

13/07/2022 | Beleggen

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Geschreven door Tom Oude Avenhuis

Holofin

Beleggen werkt niet voor de meeste mensen. Waarom? Omdat ze te veel fouten maken, waardoor het rendement ontzettend tegenvalt. De meest gemaakte fout is het proberen te timen van de beurs.

Tip 1: spreiden!

Verbreed je horizon en beleg buiten je eigen land en sector. Zorg dat je in voldoende verschillende aandelen en obligaties belegt. Hierdoor verlaag je het specifiek risico en blijft de mogelijkheid op een mooi rendement gelijk. In de afbeelding hieronder zie je de beleggingscategorieën die de afgelopen 10 jaar het hoogste rendement hebben opgeleverd. Zoals je ziet is er geen patroon te ontdekken. Dit benadrukt het belang van een goede spreiding.

Tip 2: Time succesvol de beurs

Een veel gemaakte fout is dat beleggers verkeerd timen. 

Timen: Het op de juiste momenten in- en uitstappen op de beurs met als doel een optimaal rendement te behalen.

Elke belegger weet dat het cruciaal is om op het juiste moment in te stappen. Als de beurs zich op een dieptepunt bevindt, moet je aankopen. Nadat je een mooie rit naar boven hebt gemaakt, stap je op het hoogste punt uit. Dit is de manier om rendement te maken. Veel beleggers doen dit verkeerd.

Hieronder zie je een grafiek (credits: RTL-Z) waarin het verschil tussen goed en slecht timen staat. Doe je het goed, dan heb je 157 x zoveel rendement dan wanneer je het verkeerd doet. Dat is een enorm gat en daarom leg ik hieronder uit hoe je goed leert timen.

Bron: RTL Z

Om goed te kunnen timen, moet je weten wat de beurskoers op korte termijn gaat doen en weten of de huidige stand in lange termijn perspectief hoog of laag is. Het is dus van het grootste belang om te bepalen hoe de beurs ervoor staat. Doorloop de volgende stappen om ook succesvol te leren timen.

  1. Maak ruimte in je agenda op maandagochtend 08:30. Dit is 30 minuten voordat de AEX van start gaat;
  2. Trek je zelf terug in een rustige ruimte waar je niet gestoord wordt;
  3. Pak je glazen bol (te koop op Bol.com 😉);
  4. Optioneel: Poets de glazen bol met een schone doek;
  5. Kijk in de glazen bol om te zien wat de beurs gaat doen.

Een goede glazen bol moet helder zijn en de toekomst kunnen tonen. Als de glazen bol niet werkt;

  • Poets deze op;
  • Draai hem om;
  • Klaag de maker van de glazen bol aan;
  • Vraag een consultant je te helpen bij het aanzetten van de glazen bol;
  • Koop een nieuwe met meer functies.

Dus…

Als slimme lezer heb je natuurlijk direct door dat het onzin is wat hierboven staat. Het aantal mensen dat probeert te timen is echter gigantisch groot. In gesprekken met klanten, krijg ik vaak signalen dat mensen ermee bezig zijn. “De stand van de maan is nu ongunstig”, “Volgens de astrologie moet in 2022….”, “Ik las een artikel waarin een beleggingsexpert…”, “Ik maak technische analyses en de trend is nu echt…”. Als het mogelijk zou zijn om te timen, dan zouden crises niet plaatsvinden en zou iedereen makkelijk rijk worden. De realiteit is anders en toch mooi.

Kijk nog eens naar de grafiek van RTL-Z. Daarin staat ook dat een belegger die in 1984 begon een rendement heeft van 569% (en dit is nog zonder dividend!). Je hebt dan al die jaren niets gedaan en je geld het werk laten doen. Een goed rendement is het gevolg. Een bijkomend voordeel is je gemoedstoestand. Het doorlopend volgen van de beurs levert namelijk onrust op. Veel mensen zijn erg betrokken bij hun vermogen en merken het aan hun humeur als het goed of slecht gaat met de beleggingen.

Het nadeel van timen is dat je vaak geconfronteerd wordt met dalingen. Voorzien is dus niet mogelijk, want wie voorzag de oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie, het ECB beleid enzovoorts? Dit soort gebeurtenissen zorgt voor fluctuaties op de beurs. In het plaatje hieronder (bron: NNEK) wordt dat duidelijk. 

Intra-jaarlijkse dalingen MSCI World Index t.o.v. rendementen per kalenderjaar

In het plaatje zie je rendementen van wereldwijde aandelen vanaf 1981. De groene staafjes zijn de jaarrendementen. Je ziet dat 31 van 41 jaar positief zijn. De rode balletjes zijn dalingen in het jaar. Het valt op dat elk jaar een grote daling kent, want er is altijd wel een aanslag, verkiezing of iets dergelijks. Geen probleem als je niets doet, want vaak eindig je met een goed jaarrendement. Timen betekent echter dat je moet handelen op die momenten. Wat moet je dan doen? Kopen, verkopen of niets doen. Wat het ook is, het kost je tijd, energie en een hoop onrust.

Conclusie: beurs is niet te timen

Het succesvol timen van de beurs kan niet, omdat niemand weet wat gaat gebeuren. Beleggen werkt wel als je de tijd hebt en koersschommelingen aan kunt. Het makkelijkste om dat te bereiken? Maak een plan en heb een doel. Het belangrijkste? Kijk niet te vaak en laat iemand met minder emotionele betrokkenheid bij jouw vermogen je helpen bij beslissingen.

Ben je benieuwd hoe jouw vermogen ervoor staat en wat je kunt doen om je beleggingservaring te verbeteren? Neem contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Beleggende huishoudens schieten uit de startblokken

Beleggende huishoudens schieten uit de startblokken

Uit een artikel van De Nederlandsche Bank met de titel Beleggende huishoudens schieten uit de startblokken in 2024 blijkt dat beleggende huishoudens een flinke toename van hun belegde vermogens hebben gezien in het eerste kwartaal. Dit komt enerzijds door nieuwe...

Proactieve planning voor veranderingen

Proactieve planning voor veranderingen

Voorbereid zijn op de toekomst Als jonge ondernemer en ouder sta je voor constante veranderingen die zowel je persoonlijke als zakelijke leven beïnvloeden. Proactieve planning voor veranderingen is cruciaal om deze uitdagingen het hoofd te bieden zonder je financiële...

Het belang van financiële educatie

Het belang van financiële educatie

Kennis is macht in financiële planning Als jonge ondernemer is het van cruciaal belang om goed geïnformeerd te zijn over financiële zaken. Educatie speelt een sleutelrol in het effectief beheren van je persoonlijke en zakelijke financiën. Door een dieper begrip van...

Pin It on Pinterest

Share This